StoryEditor

Licencie pre záchranky má opäť prerozdeľovať ministerstvo zdravotníctva

17.04.2023, 07:00
Autor:
TASRTASR

Posledné výberové konanie na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby z roku 2019 viedlo k odvolaniu vtedajšieho predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Licencie pre záchranky by malo opäť prerozdeľovať ministerstvo zdravotníctva. Rezort tak chce zvýšiť transparentnosť výberových konaní na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancie zdravotnej záchrannej služby (ZZS).

Vyplýva to z návrhu novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, ktorý schválila vláda.

Ministerstvo vyhlasovalo výberové konania už v minulosti, neskôr úlohu prebral Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS).

"Takto zmenený bol zákon krátko pred posledným vyhlásením výberového konania, čo jednak spôsobilo pochybnosti o rozhodnutí u odbornej aj laickej verejnosti," vysvetlilo ministerstvo.

Nepatrí do štátnej správy?

Zmenou sa chce rezort navrátiť k pôvodnému systému, na ktorom bol proces vydávania povolení na prevádzkovanie zdravotníckych zariadení založený.

Charakteristická preň bola dualita subjektov vydávajúcich povolenia odrážajúca usporiadanie výkonu štátnej správy v zdravotníctve. Za ten boli zodpovedné ministerstvo a samosprávne kraje.

"Prenesením právomoci rozhodovať o vydaní povolenia na prevádzkovanie ambulancie ZZS na ÚDZS sa do pôvodne duálneho systému zaviedol nekoncepčný prvok, keď sa časť predmetnej právomoci preniesla z Ministerstva zdravotníctva SR na ÚDZS," uviedol rezort.

image

Bratislavská štátna záchranka chcela vymeniť dvanásťročné sanitky, peniaze z plánu obnovy nedostane

Nekoncepčnosť tejto právnej úpravy podľa rezortu podčiarkuje aj skutočnosť, že úrad je nezávislým orgánom verejnej správy vykonávajúcim dohľad nad verejným zdravotným poistením a dohľad nad poskytovaním zdravotnej starostlivosti.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou so zmenou súhlasí. Presun agendy na úrad bol podľa neho zásadným porušením základných princípov fungovania štátnej správy.

"Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou do štruktúry orgánov štátnej správy podľa právneho poriadku nepatrí a agendu štátnej správy preto nemá vykonávať. Vydávanie povolení pre ambulancie ZZS je podľa právneho poriadku súčasťou agendy štátnej správy," skonštatoval.

Výberové konania

V medzirezortnom pripomienkovom konaní úrad zároveň poukázal na to, že vzhľadom na pretrvávajúcu nedostatočnú a nekvalitnú právnu úpravu povolení pre záchranky sú výsledkom výberových konaní a vydaných povolení mnohé dlhotrvajúce súdne spory či trestné oznámenia. Kritizuje, že predložená novela nereaguje na záväzok SR z roku 2020 voči Európskej komisii.

"Od roku 2020 boli zriadené pracovné skupiny, ktorých úlohou bolo pripraviť novelu zákona, ktorou sa mali zosúladiť slovenské právne predpisy týkajúce sa ZZS s právnymi predpismi Európskej únie v oblasti verejného obstarávania, pričom k dnešnému dňu nebol zo strany

Ministerstvo zdravotníctva pripravený žiadny návrh ani riešenie tohto problému a Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou aj zdravotné poisťovne sú naďalej vystavené hrozbe pokút zo strany Úradu pre verejné obstarávanie," priblížil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Posledné výberové konanie na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby z roku 2019 viedlo k odvolaniu vtedajšieho predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Tendrom sa zaoberala aj Európska komisia, tá sa rozhodla nezačať sankčné konanie voči Slovensku, ak ministerstvo upraví podmienky verejného obstarávania na zdravotnú záchrannú službu.

01 - Modified: 2023-04-06 15:26:16 - Feat.: 0 - Title: Bude tento rok v zdravotníctve dosť peňazí? Ministerstvo zverejnilo nereálne čísla, tvrdia zdravotné poisťovne 02 - Modified: 2023-03-25 11:00:00 - Feat.: 0 - Title: Košická záchranka obnoví vozový park z vlastných zdrojov 03 - Modified: 2023-03-24 15:14:16 - Feat.: 0 - Title: Bratislavská štátna záchranka chcela vymeniť dvanásťročné sanitky, peniaze z plánu obnovy nedostane 04 - Modified: 2023-02-14 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výstavba staníc záchrannej zdravotnej služby: Zdravotníci nie sú figúrky na šachovnici
01 - Modified: 2023-08-16 14:20:09 - Feat.: - Title: Slováci za zdravotnú starostlivosť platia najviac u zubára 02 - Modified: 2023-08-12 15:52:00 - Feat.: - Title: Obnova staníc záchraniek: Pozemky by mohli byť vysporiadané do konca septembra 03 - Modified: 2023-08-01 14:07:46 - Feat.: - Title: Audítori upozornili na riziká v štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni i v Dôvere 04 - Modified: 2023-07-20 14:12:45 - Feat.: - Title: K stabilizácii všeobecných lekárov a lekárov špecialistov má prispieť reforma ambulantného sektora 05 - Modified: 2023-07-22 12:00:00 - Feat.: - Title: Po odvolaní riaditeľa VšZP vychádzajú najavo nekalé praktiky. Ministerstvo tvrdí, že o ničom nevie
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 01:46