tasrTASR
StoryEditor

Zmluvy na čerpanie peňazí z plánu obnovy na obnovu nemocníc sa zatiaľ podpíšu so siedmimi nemocnicami

12.04.2023, 15:00
Autor:
TASRTASR

Pôvodný zoznam úspešných žiadateľov o financie z výzvy na obnovu nemocníc zverejnil rezort zdravotníctva začiatkom marca.

Zmluvy na čerpanie peňazí z plánu obnovy na obnovu nemocníc sa zatiaľ podpíšu so siedmimi nemocnicami. Preveruje sa ešte žiadosť nemocnice v Čadci.

Vyplýva to z vyjadrenia dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera po stredajšom rokovaní vlády. Pôvodne malo financie získať osem nemocníc.

"Z ôsmich nemocníc, ktoré boli zverejnené, potvrdzujeme, že sedem je súčasťou zoznamu. Jedna ostáva v procese preverenia a je to nemocnica v Čadci, kde potrebujeme hlbšie doskúmať niektoré informácie týkajúce sa dátumov," ozrejmil s tým, že po preverení oznámi výsledky. Potvrdil, že s vybranými siedmimi nemocnicami sa podpíšu zmluvy.

"V priebehu budúceho týždňa to budeme celé procesovať a pripravovať," dodal štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Michal Palkovič.

Možno aj ďalšie nemocnice

Heger zároveň nevylúčil, že by peniaze mohli dostať aj ďalšie nemocnice, a to zo zdrojov plánu obnovy pôvodne určených na obnovu vozového parku zdravotnej záchrannej služby.

Ich presunutie do nemocničného sektora avizoval ešte v marci. "Či rozhodneme o nejakej ďalšej nemocnici, budeme komunikovať osobitne. Do polovice mája by sme chceli poskytnúť túto informáciu," povedal.

Pôvodný zoznam úspešných žiadateľov o financie z výzvy na obnovu nemocníc zverejnil rezort zdravotníctva začiatkom marca.

Peniaze podľa pôvodného zoznamu mali získať popradská a levická nemocnica, nemocnica s poliklinikou v Spišskej Novej Vsi, nemocnice v Bardejove, Skalici, Zvolene, Čadci a Bojniciach. Heger však po odchode rezortného šéfa Vladimíra Lengvarského nechal vyhodnotenie výzvy preveriť.

Audit

Audit sa mal okrem zoznamu nemocníc týkať aj schválenia štandardného postupu pre diagnostiku a komplexný manažment zdravotnej starostlivosti o dospelú osobu s transsexualizmom.

"Vyhodnocujeme pomer medzi štandardnými diagnostickými a terapeutickými postupmi verzus usmernenie. Usmernenie vnímame momentálne ako problematické," vysvetlil Palkovič.

Dodal, že rezort v tejto veci komunikuje s viacerými inštitúciami o možnostiach jeho realizácie a prípadných aplikačných problémoch.

Platnosť spomínaného usmernenia, ktoré malo zjednodušiť proces zmeny pohlavia u transrodových ľudí, ministerstvo pozastavilo v júni 2022.

Jeho platnosť sa mala obnoviť uverejnením štandardných postupov pri diagnóze transsexualizmu, ktoré doteraz chýbali. Lengvarský ich odobril tesne pred odchodom z rezortu.

01 - Modified: 2023-09-08 10:00:00 - Feat.: - Title: Popradskú nemocnicu čaká historicky najväčšia rekonštrukcia 02 - Modified: 2023-08-02 12:36:04 - Feat.: - Title: Asociácia nemocníc Slovenska žiada prehodnotiť zmluvy pre nemocnice na peniaze z plánu obnovy 03 - Modified: 2023-07-14 06:45:00 - Feat.: - Title: Pri nemocnici v Spišskej Novej Vsi pribudne vďaka plánu obnovy nový pavilón s pôrodnicou aj operačnými sálami 04 - Modified: 2023-07-10 15:00:00 - Feat.: - Title: Riaditeľ detskej nemocnice v Košiciach: Hrozí, že ani východné Slovensko nebude mať paliatívne lôžka pre deti 05 - Modified: 2023-06-27 13:18:39 - Feat.: - Title: Peniaze z plánu obnovy na vozidlá pre záchranky nepôjdu. Budú rezervou na iný projekt
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 12:12