Anna Shvets Pexels
StoryEditor

Aj lekári majú svoj deň. Práve dnes bola objavená anestézia

30.03.2023, 14:30
Autor:
redred

Dnes si pripomíname Deň lekárov. Podľa Národného centra zdravotníckych informácií pracovalo v roku 2021 v slovenskom zdravotníctve viac ako 20 000 lekárov.

Americký lekár Crawford Long použil 30. marca 1842 prvý raz pri operácii éter ako uspávací prostriedok pri chirurgickom odstránení nádoru. Odvtedy si každý rok pripomíname Deň lekárov.

Ako informoval Národný portál zdravia, objav anestézie tvorí jeden z najvýznamnejších medzníkov v histórií medicíny.

Po jej zavedení sa pacienti už nemuseli obávať bolesti spôsobenej chirurgickým zákrokom a lekári sa konečne mohli sústrediť na svoj výkon.

Z histórie

„Slovo anestézia pochádza z gréckeho an – nie, aisthesie – cítenie, a znamená znecitlivenie. Anestézia je teda stav celkovej alebo miestnej necitlivosti na podnety, ako je napríklad bolesť, dotyk, teplo a chlad, s cieľom umožniť bezbolestné vykonanie chirurgického alebo iného výkonu,“ uviedol na svojej stránke Národný portál zdravia.

Podľa neho, rozvoj modernej anestézie brzdili náboženské predsudky, že utrpenie a bolesť je nevyhnutným javom života a umožňuje vykúpenie za hriechy. Preto až v 19. storočí došlo k prvým úspešným operáciám s použitím éterovej anestézie.

Za prvého anestéziológa sa považuje John Snow, osobný lekár kráľovnej Viktórie, ktorý jej v roku 1853 podal chloroform pri pôrode princa Leopolda II.

Na začiatku 20. storočia sa okrem inhalácie plynov začali používať aj injekčne podávané anestetiká, medziiným dokonca kokaín.

„Vyššie nároky na bezpečnosť pacientov, ako aj rastúca náročnosť operačných výkonov, viedli k rýchlemu rozvoju anestéziológie najmä v povojnových rokoch. Tento vývoj logicky viedol k vzniku samostatného lekárskeho odboru anestéziológie. Dnes rozlišujeme anestéziu miestnu alebo lokálnu a anestéziu celkovú, tzv. „narkózu“,“ spresnil Národný portál zdravia.

Štatistiky

Podľa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) pracovalo v roku 2021 v slovenskom zdravotníctve viac ako 20 000 lekárov.

Národný portál zdravia taktiež upozornil, že od roku 2009 pribudlo v slovenskom zdravotníctve 2 249 lekárov (nárast o 12,6 percent).

Z hľadiska vekovej štruktúry ich je najviac v skupine 60 a viac rokov, v roku 2021 predstavovali 25,7 percent všetkých pracujúcich lekárov na Slovensku.

„Priemerný vek slovenských lekárov každým rokom stúpa, navyše trpíme ich akútnym a dlhodobým nedostatkom,“ zhrnul Národný portál zdravia.

01 - Modified: 2022-08-03 07:37:20 - Feat.: - Title: Začiatky modernej anestéziológie sa spájajú s alkoholom a omráčením pacienta
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 14:56