V školských bufetoch sa po novom nemôžu predávať presladené nápoje, nápoje s kofeínom, taurínom, chinínom alebo hamburgery či vyprážané jedlá. Nahradiť ich majú zdravšie potraviny a nápoje. Za zmenou stojí vyhláška ministerstva zdravotníctva o podrobnostiach a požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež, ktorá vstúpila do platnosti 15. marca 2023.
Na vyhláške participoval aj Úrad verejného zdravotníctva.
Čerstvé ovocie a zelenina
"Zdravší sortiment v školských bufetoch spolu s ponúkanými jedlami zo školských jedální vytvorí výživovo hodnotnú ponuku potravín a jedál pre deti v priestoroch, v ktorých trávia podstatnú časť dňa. Deti to prirodzene navádza k zdravším rozhodnutiam a zvýši to pravdepodobnosť, že si aj prostredníctvom školského prostredia osvoja vzorce zdravšieho stravovania," uviedol úrad vo svojej tlačovej správe.
Úrad chce v školských bufetoch, teda v doplnkovom školskom stravovaní, zabezpečiť širokú dostupnosť napríklad čerstvého ovocia a zeleniny, nápojov a prírodných štiav bez konzervačných prípravkov či mäsové výrobky s obsahom mäsa minimálne 80%.
Bufety by po novom mali ponúkať čerstvé ovocie a zeleninu, nápoje a prírodné šťavy bez konzervačných prípravkov či mäsové výrobky s obsahom mäsa minimálne 80 percent.
Na druhej strane nie sú dovolené okrem iného tabakové výrobky, alkoholické nápoje, výrobky s obsahom majonézy, vyprážané jedlá, paštéty či hamburger. Ako aj nealkoholické nápoje s pridaným cukrom nad päť gramov na 100 mililitrov, s kofeínom, s taurínom či s chinínom.
Zdravšie stravovanie
Úrad chce zmenou ponuky sortimentu v školských bufetoch u detí podporiť zdravú voľbu potravín či nápojov a povzbudiť ich, aby sa stravovali zdravšie.
"Rozumieme, že mnohí rodičia vynaložia množstvo energie na vštepovanie zdravých stravovacích návykov deťom. Ich úsilie by preto nemalo vyjsť na zmar ani vo chvíľach, keď sa dieťa o stravovaní rozhoduje samo. Vyvážená strava je základom dobrého zdravia a akademického úspechu, a to by mala odrážať aj ponuka v školských bufetoch," konštatuje úrad.
Zmenou ponuky sortimentu v školských bufetoch chce úrad zároveň znižovať celkový objem skonzumovanej soli a cukru, pretože ich dlhodobý nadbytok zhoršuje zdravotné vyhliadky dieťaťa.
Úrad verejného zdravotníctva pripomenul, že z údajov NCZI vyplýva, že obezita postihuje už aj najmladšie ročníky a podľa štatistických údajov za rok 2022 máme na Slovensku viac ako 12-tisíc obéznych detí evidovaných v rámci ambulancií všeobecnej starostlivosti o deti a dorast.
Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) budú sortiment bufetov kontrolovať, do konca školského roka však budú prihliadať na to, že niektoré zmeny zapracujú v školských bufetoch postupne. "RÚVZ ich však počas kontroly na nevyhovujúci stav upozornia," uvádza Úrad verejného zdravotníctva SR.
Ako sa upravuje sortiment v školských bufetoch
Ich sortiment má obsahovať najmä:
- čerstvé ovocie a zeleninu,
- ovocné a zeleninové šťavy a nektáre s obsahom cukru do 5g/100ml,
- celozrnné a cereálne výrobky,
- mlieko a mliečne výrobky so zníženým obsahom pridaných cukrov, vrátane bezlaktózových alternatív
- nápoje a prírodné šťavy bez konzervačných prípravkov.
Sortiment nesmie obsahovať:
- nealkoholické nápoje s pridaným cukrom nad 5 g/100 ml,
- nealkoholické nápoje s kofeínom,
- nealkoholické nápoje s taurínom,
- nealkoholické nápoje s chinínom,
- alkoholické nápoje,
- tabakové výrobky a výrobky s obsahom nikotínu,
- výživové doplnky,
- potraviny rýchleho občerstvenia, ktorými sú langoše, chlieb vo vajíčku, praženica, spracované mäsové výrobky a údenárske výrobky s obsahom mäsa menším ako 80 %, výrobky s obsahom majonézy, vyprážané jedlá, paštéty a hamburgery.
Cukrovinky, slané zemiakové lupienky, krekry či tyčinky môžu tvoriť najviac 50 % sortimentu. Podmienka maximálne 50% podielu takýchto potravín sa stanovila, pretože chápeme, že nie je možné zrazu obmedziť tento sortiment úplne. Snažíme sa ho postupne nahrádzať zdravými potravinami, aby mali deti možnosť kúpy aj oveľa zdravších produktov. Uvedomujeme si, že zmena myslenia prebieha postupne. Chceme však povzbudiť školské bufety, aby boli skutočnými partnermi vo formovaní zdravších návykov, priebežne sa zamýšľali nad svojou ponukou a vnímali, že aj ony majú reálny vplyv na zdravie detí.
Školské bufety sa nesmú prevádzkovať v zariadeniach pre deti do 6 rokov.