Špecializovaný liečebný ústav Marína v Kováčovej získal nové rehabilitačné zariadenie.
StoryEditor

Liečebný ústav Marína pomôže deťom moderným rehabilitačným zariadením

17.03.2023, 11:50
Autor:
TASRTASRredred

Spider terapia, tzv. pavúk, pomocou ôsmich pružných popruhov v cvičebnej klietke odľahčí telo pacienta od gravitácie.

Moderné rehabilitačné zariadenie Thera Suite, ktoré umožňuje zlepšiť rozsah, stabilitu, rovnováhu i samostatnosť v pohybe detí s mozgovou obrnou či po úrazoch a operáciách, predstavili v piatok (17. 3.) v Špecializovanom liečebnom ústave Marína v Kováčovej. Ústav ho získal vďaka podpore Banskobystrického samosprávneho kraja vo výške takmer 25-tisíc eur.

"Toto zariadenie pomocou špeciálneho obleku, takzvanej dynamickej ortézy, závesného systému-pavúka a cvičebnej klietky umožní deťom v rôznych vekových kategóriách posúvať sa ďalej vo svojom vývoji," uviedla primárka ústavu Marína Katarína Reccabarenova.

Cvičenie v klietke

Systém TheraSuit zabezpečí komplexné liečebné cvičenie pacientov rôznych vekových kategórií a má viacero súčastí. Využíva napríklad špeciálny oblek, ktorý vznikol v rámci kozmického výskumu a umožňuje vďaka mnohým špeciálnym úponom individuálne zapojenie, či naopak vypojenie chybne fungujúcich svalových skupín.

„Komplex pomôcok je veľmi nápomocný pri rehabilitácii, je akoby ďalšou rukou fyzioterapeuta - pomáha pacienta zaistiť v určitej polohe, ale aj dávkovať mu záťaž. Pulley systém je vysoko individuálny odporový tréning vykonávaný v špeciálnej cvičebnej klietke. Pomocou popruhov a závaží sa precvičuje izolovaný pohyb a tým aj konkrétne svalové skupiny zodpovedné za tento pohyb. Spider terapia, tzv. pavúk, pomocou ôsmich pružných popruhov v cvičebnej klietke odľahčí telo pacienta od gravitácie a tým mu umožní zažiť pocit nezávislosti zo samostatného postoja na vlastných nohách,“ dopĺňa primárka ŠLÚ Kováčová Katarína Recabarrenová.

Indikácia

Toto zariadenia môžu využívať pacienti s diagnózami detská mozgová obrna, vrodené vývojové chyby centrálnej nervovej sústavy a pohybového aparátu, rázštepy chrbtice, hydrocefalus, stavy po cievnych mozgových príhodách, nádoroch mozgu, kraniocerebrálnych traumách či úrazoch chrbtice.

„Som rád, že môžem aj takto verejne poďakovať pánovi predsedovi a Banskobystrickému samosprávnemu kraju za poskytnutý finančný príspevok. Sme zariadenie s celoštátnou pôsobnosťou, o to viac si vážim prístup samosprávneho kraja, že podporil takýto projekt, ktorý slúži prioritne detským, ale aj dospelým pacientom. Verím, že naša úspešná spolupráca bude pokračovať,“ povedal Vladimír Sitarčík, riaditeľ Špecializovaného liečebného ústavu Marína.

Za posledných päť rokov investoval Banskobystrický samosprávny kraj viac ako 10 miliónov eur do zariadení sociálnych služieb, len v okrese Zvolen to bol viac ako milión. Prišiel tiež s inovatívnym nápadom Centier integrovanej sociálno-zdravotnej starostlivosti, ktoré dokážu pokryť väčšie územia a starostlivosť o seniorov preniesť do ich domáceho prostredia.

Nová hyperbarická komora

"Napriek tomu, že toto nie je kompetencia samosprávneho kraja, som veľmi rád, že sme mohli podporiť zakúpenie tejto dôležitej pomôcky," povedal pri predstavovaní zariadenia predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter.

image

hyperbarická komora

"Je to zároveň aj poďakovanie zamestnancom tohto zariadenia, pretože sú to práve oni, ktorí svojou činnosťou a svojím srdcom pomáhajú deťom prekonávať ich ťažkosti," dodal.

Ako upozornil riaditeľ Špecializovaného liečebného ústavu Marína Vladimír Sitarčík, nejde o jediné zariadenie, ktoré v tomto období získali a ktoré zlepší život klientom.

Nedávno totiž začali používať aj novú hyperbarickú komoru, ktorá umožní zlepšiť zdravie deťom pri viacerých diagnózach.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 04:57