tasr
StoryEditor

Tieto kraje kritizujú program na vznik nových ambulancií. Nie je podľa nich funkčný

15.03.2023, 11:50
Autor:
TASRTASR

Ambulancie sa v rámci výzvy môžu uchádzať o 50 000 až 60 000 eur, celkovo je alokovaných vyše desať miliónov eur.

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) a Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) kritizujú program na vznik nových ambulancií v nedostatkových oblastiach z plánu obnovy.

Nie je podľa nich funkčný. Upozornili, že bývalý minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský im prisľúbil zmeny. Rezort zdravotníctva pre TASR reagoval, že aktuálna výzva potrvá do konca júla a v auguste sa vyhlási nová.

"Málo doktorov sa prihlásilo, ešte menej má zmluvu a nestihne sa to dočerpať. Exminister Lengvarský nám sľúbil, že aktuálnu výzvu ukončia skôr, prerobia podmienky a vyhlásia znovu. Nové podmienky mali okrem iného podporiť nové ambulancie aj spätne, umožniť podporiť špecialistov či dať samosprávnym krajom možnosť, aby vybrali vhodné lokality na vznik takýchto ambulancií aj podľa vlastného uváženia," uviedol hlavný lekár BSK Tomáš Szalay.

image

Štát už začal prideľovať lekárom dotácie z plánu obnovy. Prvé čísla však zaskočili

Aj šéf Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter program na revitalizáciu ambulancií skritizoval.

"Za Banskobystrický kraj chcem uviesť, že vznikli dve ambulancie, obidve v meste Banská Bystrica. Takže môžeme s ľútosťou konštatovať, že tento program de facto nefunguje," doplnil.

Nedostatkové oblasti

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba podotkol, že vznik nových ambulancií je kľúčovým predpokladom všetkých väčších zmien a reforiem aj v nemocničnej sieti.

"Bez revitalizácie ambulancií sa každý väčší zásah do nemocničnej siete zmení na okamžitý kolaps v tom ktorom regióne a desaťtisíce ľudí môžu ostať bez akejkoľvek dostupnej zdravotnej starostlivosti," povedal.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR pre TASR uviedlo, že doposiaľ prijalo 20 žiadostí o poskytnutie príspevku. "Evidujeme ďalších žiadateľov, ktorí výhľadovo o výzvu majú záujem," doplnilo.

Poukázalo, že zoznam nedostatkových oblastí tvorili spoločne so samosprávnymi krajmi. Výzva podľa neho potrvá do 31. júla, potom sa vyhodnotí a od augusta bude zverejnená nová výzva s možnosťou žiadať o príspevok na novovyhlásené okresy, obce či mestá.

Výzva

Ambulancie sa v rámci výzvy môžu uchádzať o 50 000 až 60 000 eur, celkovo je alokovaných vyše desať miliónov eur.

"Rátame s vytvorením minimálne 150 nových ambulancií v ohrozených okresoch. Treba však podotknúť, že výzva je plánovaná na obdobie čerpania plánu obnovy, teda cieľ 153 nových ambulancií je súhrnom za rok 2023, 2024 a 2025," ozrejmil rezort.

O príspevky sa podľa neho môžu uchádzať lekári, ktorí ešte nezískali povolenie na prevádzkovanie ambulancie.

"Uchádzať sa môžu aj existujúci poskytovatelia, ktorí plánujú zriadiť a prevádzkovať všeobecnú ambulanciu, pokiaľ za všeobecného lekára alebo pediatra, ktorého plánujú zamestnať, preukážu splnenie rovnakých podmienok ako v prípade nového lekára," doplnil.

01 - Modified: 2022-07-13 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Príspevky na nové ambulancie z plánu obnovy: Niektorým lekárom štát núka vyššie dotácie 02 - Modified: 2022-06-18 09:02:03 - Feat.: 0 - Title: Aktuálna téma pre lekárov: Kto môže požiadať o príspevok na zriadenie novej ambulancie? 03 - Modified: 2022-06-29 16:14:32 - Feat.: 0 - Title: V týchto okresoch chýbajú všeobecní lekári a pediatri najviac. Od rezortu majú dostať príspevky na nové ambulancie
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 10:36