BIOCEV
StoryEditor

V Českej republike otvorili najmodernejšie laboratórium pre výskum smrtiacich vírusov

12.03.2023, 14:00
Autor:
redred

České biotechnologické a biomedicínske centrum otvorilo nové laboratórium na prácu s vysoko infekčnými vírusmi a baktériami.

V biotechnologickom a biomedicínskom centre Biocev vo Vestci pri Prahe bolo nedávno otvorené laboratórium pre prácu s vysoko infekčnými vírusmi a baktériami.

Ako informoval Biocev na svojej stránke, V Českom centre pre fenogenomiku (Ústav molekulárnej genetiky českej Akadémie vied v centre BIOCEV) bolo 9. marca otvorené nové a najmodernejšie BSL-3 laboratórium pre prácu s vysoko infekčnými vírusmi a baktériami v Českej republike.

„Až bude plne uvedené do prevádzky, zvýši sa úroveň českého výskumu v oblasti infekčných ochorení aj návrhov liečby pre pacientov, a to nielen v Českej republike,“ uvádza sa v tlačovej správe centra.

Laboratóriá BSL-3

Podľa vedúceho Českého centra pre fenogenomiku Radislava Sedláčka, hoci je v Českej republike viacero laboratórií, kde je možné študovať infekčné ochorenia v bunkách, v súčasnosti je veľmi obmedzená možnosť študovať infekcie a ich liečbu in vivo za pomoci zvieracích modelov v režime tzv. úrovne biologickej bezpečnosti 3 (BSL-3).

„Laboratóriá BSL-3 sa používajú na štúdium infekčných agens alebo toxínov, ktoré sa môžu prenášať vzduchom a spôsobovať potenciálne smrteľné infekcie. Do tejto kategórie okrem SARS-CoV-2 patrí napríklad aj vírus žltej zimnice, vírus západonilskej horúčky, venezuelskej konskej encefalitídy, východnej konskej encefalitídy a MERS-CoV,“ dodal.

Nové laboratórium bude slúžiť najmä na predklinické testovanie nových liečivých preparátov na zvieracích modeloch.

Zabezpečenie

Moderným riešením patrí toto výskumné pracovisko k popredným zariadeniam svojho druhu na svete.

Z hľadiska technického zabezpečenia laboratória bola vykonaná inštalácia moderného vzduchotechnického systému a regulácia s filtráciou prívodného aj odvodného vzduchu a tiež chemická dekontaminačná stanica pre odpadovú vodu.

Podľa BIOCEV, spĺňa nová technológia najvyššie nároky na bezpečnosť prevádzky v súlade s českou legislatívou a medzinárodnými odporúčaniami.

„Sprevádzkovanie tohto laboratória zásadne prispeje k zvýšeniu úrovne výskumnej činnosti v oblasti infekčných ochorení a ich potenciálnej liečby nielen v Česku. Služby laboratória môžu využiť vedci z Českej republiky aj zo zahraničia v rámci otvoreného prístupu do veľkej výskumnej infraštruktúry,“ zhrnul Jan Konvalinka, riaditeľ Ústavu organickej chémie a biochémie českej Akadémie vied.

 

01 - Modified: 2023-02-15 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci našli spôsob ako bojovať s koronavírusmi. Vzácne protilátky majú blokovať všetky varianty
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
17. apríl 2024 13:11