Andres Ayrton Pexels
StoryEditor

V hlavnom meste pôsobí špičkové centrum pre manažment obezity

02.03.2023, 14:00
Autor:
redred

Až šesťdesiat percent Slovákov a sedemdesiat percent Sloveniek má nadváhu alebo obezitu. Centrum pre manažment obezity dnes tvorí modelový systém komplexnej starostlivosti.

Na pôde Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied, v. v. i., (BMC SAV, v. v. i.) pôsobí Centrum pre manažment obezity, ktoré prostredníctvom vedeckého tímu skúma príčiny vzniku a následky obezity.

Študuje možnosti intervencie a pacientom s obezitou poskytuje komplexnú starostlivosť.

Centrum ako prvé na Slovensku získalo akreditáciu Európskej spoločnosti pre štúdium obezity (EASO). Informovala o tom akadémia na svojej stránke.

Novoakreditované centrum v stredu 1. marca 2023 pri príležitosti ôsmeho svetového dňa obezity na Slovensku predstavili jeho zakladatelia médiám.

Modelový systém

Ako vyzdvihla generálna riaditeľka Biomedicínskeho centra SAV prof. Silvia Pastoreková, Centrum pre manažment obezity dnes tvorí modelový systém komplexnej starostlivosti, ktorý môže byť inšpiráciou pre ďalšie potenciálne vznikajúce centrá na Slovensku.

„Mnoho ľudí žijúcich s obezitou má problémy s prístupom k zdravotnej starostlivosti, zároveň mnohí z nich čelia stigmatizácii a diskriminácii zo strany spoločnosti. Bez adekvátneho prístupu ku zdravotnej starostlivosti poskytovanej vyškolenými odborníkmi, ktorí sú súčasťou multidisciplinárneho tímu, väčšina ľudí žijúcich s obezitou nie je schopná dosiahnuť svoje zdravotné ciele sama.

Tu vzniká priestor na pozitívnu zmenu. Jednu z možností ako ju zrealizovať nám dáva práve toto centrum,“ dodala doc. Ľubomíra Fábryová, viceprezidentka EASO pre stredoeurópsky región, prezidentka Slovenskej obezitologickej asociácie (SOA), predsedníčka Obezitologickej sekcie Slovenskej diabetologickej spoločnosti (OS SDS) a špecialistka na diabetes mellitus, poruchy látkovej premeny a výživy.

Zdôraznila, že v rámci Európy už existuje 150 takýchto akreditovaných centier

Hlavné poslanie

Hlavným poslaním Centra pre manažment obezity je všestranný manažment pacientov s obezitou, založený na komplexnej úprave životného štýlu (výživa, pohyb, psychológ) pod dohľadom lekára a v spolupráci s lekármi-špecialistami (diabetológ, hepatológ, kardiológ, neurológ, ortopéd, endokrinológ, neurológ, pediater, chirurg...).

K očakávaným aktivitám a výstupom Centra patrí tiež výskum a výsledky v podobe publikácií a edukácia v spolupráci s univerzitami (LFUK, SZU) aj s odbornými lekárskymi spoločnosťami (SOA, OS SDS, SSVPL a ďalšími).

Ako ozrejmila Slovenská akadémia vied na svojom webe, akreditácia spolupracujúcich Centier pre manažment obezity prebieha v súlade s prísnymi európskymi a akademickými smernicami, čím sa zabezpečuje sieť vysokokvalitných a dobre štruktúrovaných pracovísk.

Výskum v oblasti obezitológie má na Slovenskej akadémii vied už vyše 20-ročnú históriu vďaka Ústavu experimentálnej endokrinológie (ÚEE) a Ústavu klinického a translačného výskumu (ÚKTV) BMC SAV, v. v. i. Akreditácia Centra pre manažment obezity práve tu je výsledkom dlhoročnej multidisciplinárnej tímovej práce.

Štatistiky

Tréningy pacientov s obezitou pod vedením skúsených trénerov a diagnostikov sa realizujú v Centre pohybovej aktivity Biomedicínskeho centra SAV.

Nedostatok pohybu a nízka fyzická zdatnosť totiž významne prispievajú ku vzniku obezity a jej komorbidít, a zvýšenie pravidelnej dávky pohybu sa spája so zdravotnými benefitmi, ktoré sú do určitej miery nezávislé od redukcie hmotnosti.

V roku 2016 bolo vo svete 650 miliónov dospelých osôb s obezitou a počet obéznych ľudí sa celosvetovo v roku 2021 zvýšil až na 800 miliónov. Obezita postihuje aj 250 miliónov detí.

Až šesťdesiat percent Slovákov a sedemdesiat percent Sloveniek má nadváhu alebo obezitu.

Každý štvrtý Slovák a Slovenka od 18 do 64 rokov má obezitu (BMI nad 30 kg/m2). Najťažší stupeň obezity (BMI nad 40 kg/m2) má jedno percento obyvateľov, čo je asi 33-tisíc ľudí.

Medzi základné podmienky nevyhnutné pre úspešnú redukciu hmotnosti pri obezite patrí motivovaný a dobre pripravený pacient, ako aj komplexný a multidisciplinárny prístup k manažmentu obezity.

01 - Modified: 2022-10-08 13:19:50 - Feat.: 0 - Title: Prvá XXL sanitka v republike. Nemocnica ju využíva na prepravu extrémne obéznych pacientov 02 - Modified: 2022-09-22 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: WHO: Rakovina, cukrovka či ochorenia srdca zabijú ročne viac ako 40 miliónov ľudí 03 - Modified: 2022-05-24 13:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nepovažujeme ich za problém. Keď sa však neriešia, môžu spôsobovať veľké bolesti 04 - Modified: 2022-05-23 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odborníci ukázali priepastný rozdiel v inováciách v českom a slovenskom zdravotníctve
01 - Modified: 2024-03-15 10:39:14 - Feat.: - Title: Svetový deň obezity: Obezita ohrozuje pečeň rovnako ako alkohol, dôležitá je prevencia 02 - Modified: 2024-01-26 09:40:54 - Feat.: - Title: Zmena životného štýlu nestačí 03 - Modified: 2023-12-12 13:47:58 - Feat.: - Title: Odborník na pediatrickú diabetológiu Repko: Obezita v detskom veku je novodobou pandémiou 04 - Modified: 2023-10-03 05:00:00 - Feat.: - Title: Holandskí výskumníci našli prepojenie medzi obezitou a úmrtiami na koronavírus 05 - Modified: 2023-09-28 05:00:00 - Feat.: - Title: Ľuďom s obezitou má pomôcť nová telefonická linka
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 10:13