StoryEditor

Transplantácia črevnej mikrobioty pomáha pri zápale čriev, liečba je na vzostupe

18.02.2023, 14:00
Autor:
redred

Do budúcna sa očakáva podávanie pacientom v podobe liekov, ktoré obsahujú upravenú suspenziu vyrobenú zo stolice mnohých podrobne vyšetrených darcov.

Pacientov so zápalom čriev lieči Fakultná nemocnica Brno fekálnou bakterioterapiou, čiže transplantáciou črevnej mikrobioty, od roku 2010.

Ročne sa vo Fakultnej nemocnici Brno na Klinike infekčných chorôb vykoná asi 40 fekálnych transplantácií.

Ako informovala nemocnica na svojej stránke, liečba je indikovaná u rekurentnej enterokolitídy (zápalu čreva) vyvolanej toxínmi baktérie Clostridioides difficile, choroba je tiež známa ako klostridiová kolitída.

Aj pri iných chorobách

„Ide o jedinú diagnózu, pri ktorej je použitie tejto metódy podložené jednoznačnými výsledkami klinických štúdií,“ spresnila Fakultná nemocnica Brno v tlačovej správe.

Doplnila, že u mnohých ďalších chorôb je testovaná i v rámci klinických štúdií (od syndrómu dráždivého čreva cez metabolický syndróm až po autizmus či Alzheimerovu chorobu), tu ide však stále o metódu experimentálnu.

Podľa lekárov brnianskej fakultnej nemocnice je fekálna bakterioterapia  pri klostridiovej kolitíde určená na sanáciu črevnej mikrobioty po cielenej antibiotickej liečbe enterokolitídy s cieľom obnoviť diverzitu mikrobioty čriev.

Nová liečba

„Do budúcna sa očakáva podávanie pacientom v podobe enterosolventných kapsúl, ktoré obsahujú adekvátne upravenú (napr. lyofilizovanú) suspenziu vyrobenú zo stolice mnohých podrobne vyšetrených darcov.

Alternatívne metódy v rámci sekundárnej prevencie rekurencií klostridiovej kolitídy sú veľmi obmedzené. V zahraničí je dostupná monoklonálna protilátka bezlotoxumab, ktorá poskytuje na základe princípu pasívnej imunizácie dočasnú ochranu pred účinkami toxínov Clostridioides difficile,“ objasnil na webe nemocnice lekár Kliniky infekčných chorôb Roman Stebel, Ph.D.

Vysvetlil, že v Českej republike nie je tento liek pre pacientov dostupný, jeho nevýhodou je vysoká cena.

Stolica na výrobu suspenzie k fekálnej bakterioterapii je získavaná od zdravých vopred podrobne vyšetrených darcov.

Ide najmä o príbuzných pacientov, ako napríklad dospelé deti či dospelé vnúčatá. Suspenziu stolice je možné po spracovaní skladovať až pol roka v zamrazenom stave (pri -70 °C).

 

01 - Modified: 2021-07-19 18:25:42 - Feat.: - Title: Netradičná liečba Covid-19. Pomôže aj transplantácia stolice
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
22. apríl 2024 09:19