tasrTASR
StoryEditor

Prerušenie rezidentského programu: Hrozí kolaps detskej ambulantnej starostlivosti, upozorňujú pediatri

08.02.2023, 13:45
Autor:
redred

Kým pediatri na úkor svojho zdravia a rodín zachraňujú starostlivosť o slovenské deti, kompetentní aj nekompetentní robia zásadné rozhodnutia, ktoré podkopávajú akúkoľvek nádej na zlepšenie, upozorňuje Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti.

Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti Slovenskej lekárskej spoločnosti vydala nesúhlasné stanovisko s prerušením rezidentského programu v odbore pediatria a v iných špecializačných odboroch.

Odborná spoločnosť primárnej pediatrie vyjadruje nesúhlas a protestuje proti prerušeniu rezidentského programu v odbore pediatria, ktorý podporoval vzdelávanie mladých lekárov pre prácu v ambulanciách primárnej pediatrie (VLDD).

„Nedostatok primárnych pediatrov, ich vysoký vek a krízová situácia v poskytovaní zdravotnej starostlivosti o deti a dorast na Slovensku je zrejmý už viac ako desaťročie, v posledných týždňoch sa s týmto problémom oboznamuje aj široká verejnosť prostredníctvom reportáží, komentárov a vyhlásení zo širokého spektra verejných činiteľov,” uviedla Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti vo svojom stanovisku.

Zničená nádej na zlepšenie

Ako spresnili jej zástupcovia, neúnavne apelujú, upozorňujú a navrhujú riešenia, ako odvrátiť kolaps detskej ambulantnej starostlivosti.

„Všetky zodpovedné inštitúcie počas niekoľkých posledných rokov opakovane deklarujú prioritný záujem zachrániť primárnu sféru. Jedna z možností ako ju udržať - rezidentský program - bol práve zastavený,” priblížili vo vyhlásení.

image

Rezidentské miesta sú škrtnuté. Záujemcom ponúkli len odbor všeobecné lekárstvo, dôvodom sú peniaze

Podľa Slovenskej spoločnosti primárnej pediatrickej starostlivosti sa primárni pediatri rok za rokom vysporiadavajú so stále sa zvyšujúcim počtom detských pacientov, narastajúcimi nárokmi a pribúdajúcimi administratívnymi povinnosťami.

„A kým pediatri na úkor svojho zdravia a rodín zachraňujú starostlivosť o slovenské deti, kompetentní aj nekompetentní robia zásadné rozhodnutia, ktoré podkopávajú akúkoľvek nádej na zlepšenie,” upozornila spoločnosť vo vyhlásení.

Ako dodali, rozhodnutie o zastavení rezidentského programu nebolo diskutované s odbornou spoločnosťou, a to Slovenskou spoločnosťou primárnej pediatrickej starostlivosti.

Ešte pred týmto rozhodnutím však, podľa nej, prišlo k zásadným zmenám v rezidentskom programe na návrh Lekárskeho odborového združenia.

„Išlo o významné legislatívne zásahy, z ktorých niektoré sú prínosom, ale viaceré zásadným spôsobom zmenili nastavenie a spochybnili filozofiu rezidentského programu,” vysvetlili zástupcovia spoločnosti.

Dôvod zastavenia

Jedným z dôvodov zastavenia programu je nedostatok financií a neefektívnosť celého projektu.

Výbor odbornej spoločnosti je presvedčený, že správnou cestou by bola náprava deformácií programu a jeho optimalizácia, nie jeho zastavenie,” zhrnula Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti.

Výbor Slovenskej spoločnosti primárnej pediatrickej starostlivosti SLS zastupuje všetkých primárnych pediatrov a vyhlasuje, že ak nebudú podniknuté okamžité a rázne opatrenia zo strany všetkých kompetentných inštitúcií, starostlivosť o deti v detských ambulanciách sa bude stávať stále menej dostupnou a v horizonte jedného-dvoch rokov bude v niektorých častiach Slovenska úplne nedostatočná.

„Váhaním a dokonca krokmi späť, čím zastavenie  rezidentského programu v pediatrii nepochybne je, sa Slovensko pripravuje aj o perspektívu záchrany v najbližšom desaťročí. To je hazard, a naň ako hlavní advokáti všeobecného prospievania našich detí opakovane a dôrazne upozorňujeme,” uzavreli zástupcovia Slovenskej spoločnosti primárnej pediatrickej starostlivosti SLS vo vyhlásení.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 02:46