StoryEditor

Na tiesňovú linku každý rok zavolá takmer milión ľudí

08.02.2023, 07:00
Autor:
TASRTASR

Rezort vnútra sa chce vo zvýšenej miere venovať aj preventívno-výchovnej činnosti na úseku Integrovaného záchranného systému.

Počet volaní na tiesňovú linku 112 každoročne presiahne 900.000. Počet neoprávnených volaní klesol vlani na 32 percent, v roku 2021 to bolo 40 percent.

Informovali z ministerstva vnútra pri príležitosti sobotného (11. februára) Európskeho dňa čísla tiesňového volania 112, ktorý má upriamiť pozornosť na činnosť Integrovaného záchranného systému.

"Je dôležité zvyšovať povedomie o pomoci v tiesni, o rozpoznávaní ohrozenia a mimoriadnych udalostí, o pripravenosti na krízové situácie či o znižovaní neoprávnených volaní na tiesňové čísla," uviedol dočasne poverený minister vnútra SR Roman Mikulec.

Neoprávnené volania

Znalosti obyvateľstva o záchranných zložkách a tiesňových číslach sú podľa prieskumu Eurobarometra veľmi dobré.

Rezort vnútra sa chce vo zvýšenej miere venovať aj preventívno-výchovnej činnosti na úseku Integrovaného záchranného systému.

"V našej snahe, znižovať počet neoprávnených volaní, chceme pokračovať. Darí sa nám to prostredníctvom osvety a dohovorom s opakovanými zneužívateľmi," vysvetlila generálna riaditeľka sekcie krízového riadenia ministerstva Michaela Kaňová.

Rezort preto pripravil osvetové aktivity pre študentov vo viacerých regiónoch či vedomostný kvíz na sociálne siete.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 20:45