StoryEditor

Žilinskí neurochirurgovia školili lekárov z Rumunska

28.01.2023, 14:30
Autor:
TASRTASRredred

Pre zdravotníkov z Rumunska bol podľa hovorkyne nemocnice raritným predovšetkým výkon v prípade pacientky, ktorá podstúpila stabilizáciu chrbtice totálnou výmenou medzistavcovej driekovej platničky predným prístupom.

Lekári z rumunskej Bukurešti si prišli pozrieť prácu neurochirurgov vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline. Pozreli si naživo špecifické zákroky. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

"Neurochirurgovia zo Žiliny patria medzi slovenskú špičku a ich šikovnosť dokonca prekračuje hranice našej republiky, pretože sa k nám opäť prišli školiť aj zahraniční lekári, tentokrát z rumunskej nemocnice v Bukurešti. Náš tím oddelenia neurochirurgie im priamo na operačnej sále ukázal priebeh dvoch špecifických operačných zákrokov," uviedla žilinská nemocnica na sociálnej sieti.

Pre zdravotníkov z Rumunska bol podľa hovorkyne raritným predovšetkým výkon v prípade 44-ročnej pacientky, ktorá podstúpila stabilizáciu chrbtice totálnou výmenou medzistavcovej driekovej platničky predným prístupom.

Implantácie driekových platničiek prístupom spredu vykonávajú podľa primára neurochirurgie Ivana Mačugu od roku 2004. Oddelenie patrí medzi prvé pracoviská, ktoré začali s totálnou náhradou lumbálnych platničiek na Slovensku.

"Predný prístup je bezpečnejší, ale je indikovaný len pre úzky okruh pacientov spĺňajúcich špecifické zdravotné kritériá. Keďže sa k driekovej chrbtici dostávame cez brušnú dutinu, operujeme spoločne s cievnym chirurgom, ktorý rýchlo a bez ťažkostí urobí prístup k poškodenej platničke. Tú môžeme bezpečne odstrániť, priestor vyčistiť a nahradiť syntetickým implantátom s titánovým stabilizačným systémom," priblížil Mačuga.

Rumunskí zdravotníci majú záujem zaviesť podobné operácie aj pre pacientov v Bukurešti. FNsP v Žiline navštívia v priebehu nasledujúceho mesiaca ešte raz, potom sa priamo do Rumunska vydajú žilinskí neurochirurgovia.

"Operačný tím sa pri tomto type zákroku dostáva k driekovej chrbtici cez brušnú dutinu, pri čom je veľmi dôležitá vynikajúca spolupráca s oddelením žilinskej chirurgie, priamo s cievnym chirurgom, ktorý urobí prístup k poškodenej platničke. Tú môžu potom neurochirurgovia bezpečne odstrániť, priestor vyčistiť a nahradiť syntetickým implantátom s titánovým stabilizačným systémom Medziodborová spolupráca je základ, preto by operácia nebola úspešná ani bez našich skvelých kolegov z oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny a oddelenia rádiodiagnostiky," opísala nemocnica.

Oddelenie neurochirurgie v žilinskej nemocnici patrí medzi prvé pracoviská, ktoré začali s totálnou náhradou lumbálnych platničiek na Slovensku.

"Ročne realizujeme približne 1100 neurochirurgických operácií, z toho asi 70-percentný podiel majú operácie chrbtice. Najčastejšími ťažkosťami sú práve poškodené platničky, prevažne v driekovej oblasti. Už dávno to nie je problém iba starších pacientov," dodal primár.

Nemocnica doplnila, že "okrem štandardných zákrokov sa neurochirurgia žilinskej nemocnice venuje tiež vysoko špecializovaným operáciám ťažko prístupných mozgových nádorov, úrazov hlavy a mozgu či operáciám súvisiacim s poruchou cirkulácie mozgovomiechového moku."

image

Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Na spoločnej fotke

vrchný rad zľava: MUDr. IVAN MAČUGA, MBA (primár odd. neurochirurgie), ZUZANA VAJDOVÁ (sestra inštrumentárka, neurochirurgia), MARTINA KRAMÁROVÁ (sestra inštrumentárka, neurochirurgia), NIKOLETA MIKLOVÁ (sestra inštrumentárka, neurochirurgia), BEATA LUPTÁKOVÁ (rádiologická technička, odd. rádiodiagnostiky), MARIÁN HLUŠKO (praktická sestra, neurochirurgia), MUDr. ROMAN KACIAN (anestéziológ, odd. anestéziológie a intenzívnej medicíny)

spodný rad zľava: MUDr. LADISLAV POTOČNIAK (hlavný operatér, neurochirurgia), MUDr. Oto Vincze (operatér, odd. chirurgie), Alexandru S. (lekár Rumunsko), Andrei S. (lekár Rumunsko), Bc. IVANA RAJČANOVÁ (anestéziologická sestra, odd. anestéziológie a intenzívnej medicíny).

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
15. apríl 2024 12:49