Anna Shvets Pexels
StoryEditor

Pacientom s vývinovými chybami čeľuste a sánky ponúka Univerzitná nemocnica Martin novú liečbu

26.01.2023, 16:00
Autor:
TASRTASR

Operačné výkony v Univerzitnej nemocnici Martin rozšírili o ortognátnu chirurgiu

Pacientom s vývinovými chybami čeľuste a sánky ponúka Univerzitná nemocnica Martin (UNM) novú liečbu. Spektrum operačných výkonov v nemocnici rozšírili o ortognátnu chirurgiu.

Informovala o tom prednostka tamojšej kliniky stomatológie a maxilofaciálnej chirurgie Mária Janíčková.

Spoločne s kolegami z nemocnice v Olomouci nedávno operovali dvoch pacientov s čeľustno-ortopedickou anomáliou.

"Cieľom ortognátnej chirurgie je dosiahnuť normálny zhryz, zlepšiť funkciu tkanív tváre zabezpečujúcich žuvanie, príjem potravy, artikuláciu reči a súčasne zlepšiť vonkajší výzor pacienta," vysvetlila Janíčková.

Doplnila, že takéto výkony neriešia len problémy funkcie a zhryzu, ale aj problémy s dýchaním a prehĺtaním.

Operácia cez ústa

Operačná metóda je podľa nej vhodná pre pacientov s vrodenou vývinovou anomáliou, s deformáciou v ústnej a tvárovo-čeľustnej oblasti, pre pacientov s nadmerne alebo nedostatočne vyvinutou čeľusťou a sánkou.

Tiež pre tých, ktorí majú problémy so žuvaním, odhrýzaním potravy alebo trpia syndrómom spánkového apnoe.

Pacienta operujú cez ústa v celkovej anestézii. Po posunutí kostných častí čeľuste alebo sánky do vopred naplánovanej správnej polohy ich operatér zafixuje pomocou titánových platničiek a skrutiek.

"Na druhý pooperačný deň sa pacientom naložia na horné a dolné zuboradie elastické gumičkové ťahy, ktoré udržujú čeľusť a sánku v novej polohe. Zároveň pacientov obmedzujú v prijímaní potravy, ktorá musí mať tekutú konzistenciu minimálne po dobu troch týždňov," uviedla Janíčková. Až potom môžu podľa lekárky prejsť na stravu mäkkej konzistencie.

"Zásadnou podmienkou dobrého hojenia rán v ústach je pravidelná hygiena ústnej dutiny pomocou zubných kefiek, pást a bylinných či dezinfekčných výplachov. Celková doba hojenia je priemerne šesť až osem týždňov," upozornila prednostka.

Ako podotkla, ide o pomerne komplikované výkony s určitými rizikami.

Napriek tomu však podľa jej slov prinášajú benefit pre pacienta zlepšením kvality života po funkčnej aj estetickej stránke.

01 - Modified: 2024-03-07 09:58:04 - Feat.: - Title: V Univerzitnej nemocnici Martin otvorili Centrum robotickej chirurgie 02 - Modified: 2024-01-10 14:22:39 - Feat.: - Title: Novým riaditeľom Univerzitnej nemocnice Martin sa dočasne stal Peter Durný 03 - Modified: 2023-12-15 08:47:30 - Feat.: - Title: Kto postaví nemocnicu v Martine? Relevantnú ponuku dali tri stavebné firmy 04 - Modified: 2023-12-15 08:23:26 - Feat.: - Title: V UNM operovali robotickým systémom 17-ročnú pacientku s vrodenou polypózou čreva 05 - Modified: 2023-10-02 10:00:00 - Feat.: - Title: Top lekár Dalibor Murgaš z Univerzitnej nemocnice Martin: Deti by nemali poznať utrpenie
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
17. apríl 2024 12:31