MDr. Pavel Oravec, prezident SLK
StoryEditor

Komora lekárov žiada okamžité dofinancovanie zdravotníctva i určenie nároku pacienta

18.01.2023, 15:30
Autor:
TASRTASR

Slovenská lekárska komora požaduje aj zaradenie poskytovateľov zdravotnej starostlivosti medzi zraniteľných odberateľov energií, tiež jasné určenie nároku pacienta.

Slovenská lekárska komora (SLK) žiada okamžité dofinancovanie zdravotníctva, jasné určenie nároku pacienta aj diskusiu o viaczdrojovom financovaní zdravotníctva. Jej zástupcovia o tom informovali v stredu na tlačovej konferencii.

Prezident komory Pavol Oravec upozornil, že zdravotníctvo je stále dlhodobo nedofinancované. Situáciu tiež podľa neho zhoršuje energetická kríza a nárast cien, pre ktoré ambulancie nemajú financie na pokrytie prevádzkových nákladov.

"Ak nechceme aby sa situácia vyhrotila do takej miery ako v minulom roku v nemocniciach, mali by kompetentní okamžite konať," vyhlásil.

Ak nedôjde k dofinancovaniu a zdravotné poisťovne nezvýšia platby za zdravotnú starostlivosť, podľa viceprezidenta komory Róberta Rolanda hrozí, že ambulancie so zdravotnými poisťovňami neuzavrú zmluvy a pacient si bude musieť zdravotnú starostlivosť platiť sám.

Určenie nároku pacienta

"Pri podpísaní nevýhodných zmlúv, ktoré nezabezpečia úhradu prevádzkových nákladov ambulancií, dôjde k ich krachu. Alebo sa ambulantní lekári môžu prikloniť k vyberaniu rôznych poplatkov, ak sú v súlade so zákonom," vysvetlil Roland.

Slovenská lekárska komora preto žiada zvýšenie limitu pre ambulantný sektor v rozpočte pre zdravotníctvo zo šiestich minimálne na 26 percent, tiež zvýšenie zdrojov do systému verejného zdravotného poistenia prostredníctvom zvýšenia platieb za poistenca štátu aspoň na úroveň minimálnej platby, ktorú povinne odvádza živnostník.

"Na rok 2023 je to suma 84,77 eura," dodal Oravec. Komora zároveň žiada, aby zdravotné poisťovne pri uzatváraní zmlúv zohľadnili minimálnu hodinovú cenu práce ambulancie. Bola vyrátaná na úrovni 90 eur za hodinu," priblížil Oravec.

Okrem toho Slovenská lekárska komora požaduje zaradenie poskytovateľov zdravotnej starostlivosti medzi zraniteľných odberateľov energií, tiež jasné určenie nároku pacienta.

"Je úlohou politikov vysvetliť občanom, na čo stačia financie z verejného zdravotného poistenia a či si budú musieť priplácať," poznamenala komora.

Žiada tiež diskusiu o viaczdrojovom financovaní zdravotníctva. "SLK sa prikláňa najviac k forme pripoistenia," dodal Roland.

01 - Modified: 2024-04-02 12:45:45 - Feat.: - Title: SLK: Nedofinancovanie môže viesť ku kolapsu mnohých ambulancií 02 - Modified: 2024-02-29 08:30:49 - Feat.: - Title: Poznámka: O skúsenostiach v medicíne 03 - Modified: 2024-02-19 10:29:18 - Feat.: - Title: Ohrozené ambulancie. SLK poukazuje na finančnú disproporciu a navrhuje kde šetriť 04 - Modified: 2024-01-24 13:52:39 - Feat.: - Title: Prestarnutí lekári, regionálne rozdiely. Kto všetko pracuje v našom zdravotníctve? 05 - Modified: 2023-10-16 10:00:59 - Feat.: - Title: Odborníci: Aký by mal byť nový minister zdravotníctva
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 16:15