Dominika Roseclay Pexels
StoryEditor

Slovensko spĺňa štandardy v oblasti reprodukčného zdravia ženy

30.12.2022, 17:00
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo zdravotníctva deklaruje, že citlivo vníma všetky názory odbornej verejnosti súvisiace s umelým prerušením tehotenstva a zodpovedne sleduje všetky relevantné ukazovatele, ktoré situáciu monitorujú.

Slovensko spĺňa štandardy poskytovania dostupnej a bezpečnej zdravotnej starostlivosti v oblasti reprodukčného zdravia ženy.

Deklarovalo to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v reakcii na organizáciu Možnosť voľby a Slovenské národné stredisko pre ľudské práva, podľa ktorých Slovensko dlhodobo nespĺňa väčšinu štandardov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) k interrupčnej starostlivosti.

Kritizujú, že ženy, ktoré sa rozhodnú podstúpiť interrupciu, čelia na Slovensku nedostatku informácií, odmietnutiu i ubližujúcemu prístupu.

Medzi veľké prekážky podľa nich patria aj povinné čakacie lehoty, vysoká cena i nemožnosť podstúpiť tabletkovú formu interrupcie.

Nové usmernenia

Poukazujú aj na nové usmernenie WHO, v ktorom organizácia odporúča odstrániť právne a politické prekážky, brániace v prístupe k interrupčnej starostlivosti.

"Najnovšie usmernenie WHO je pre Slovensko príležitosť začať odstraňovať prekážky v dostupnosti interrupcií. SR totiž v zlepšovaní tejto formy zdravotnej starostlivosti zlyháva a nedostupnosť interrupcií ohrozuje čoraz viac žien.

Od posledného usmernenia Svetovej zdravotníckej organizácie v roku 2012 sme neimplementovali žiadne z predošlých odporúčaní. Naopak, zaznamenávame regres, keď dnes už s polročnou pravidelnosťou dochádza k pokusom ešte viac obmedziť či kriminalizovať interrupcie," skonštatovala výkonná riaditeľka Slovenského národného strediska pre ľudské práva Silvia Porubänová.

Citlivá téma

Ministerstvo zdravotníctva deklaruje, že citlivo vníma všetky názory odbornej verejnosti súvisiace s umelým prerušením tehotenstva a zodpovedne sleduje všetky relevantné ukazovatele, ktoré situáciu monitorujú.

"Rezort zároveň v týchto otázkach plne rešpektuje záväzné právne predpisy, najmä zákon o umelom prerušení tehotenstva, v ktorom je podrobne definovaný proces poučenia pred takýmto závažným zákrokom, rovnako ako detaily ohľadom informovaného súhlasu pacienta, ako aj vyhlášky MZ SR, ktorou sa ustanovujú štandardy zdravotníckej informatiky a lehoty poskytovania údajov," doplnilo ministerstvo.

Pripomína tiež, že v oblasti verejného zdravia existuje autonómny prístup každej krajiny v EÚ a sveta.

"Problematika interrupcií je veľmi citlivou oblasťou," skonštatoval rezort.

01 - Modified: 2024-03-06 13:01:36 - Feat.: - Title: MZ SR zriadi Radu pre rozpočet verejného zdravotného poistenia 02 - Modified: 2023-07-26 15:32:42 - Feat.: - Title: Lekárski odborári sú výrazne proti skráteniu ambulantných pohotovostných služieb pediatrov. Toto sú hlavné dôvody 03 - Modified: 2023-09-01 07:00:00 - Feat.: - Title: Docentka na gynekologicko-pôrodníckej klinike: Vzdelávanie detí v téme reprodukčné zdravie? Tragédia 04 - Modified: 2023-06-07 14:45:48 - Feat.: - Title: Nákup COVID vakcín je záväzkom krajín EÚ, nejde o vyhodené peniaze 05 - Modified: 2023-05-29 05:00:00 - Feat.: - Title: Plán obnovy: Najvyšší kontrolný úrad plánuje preveriť agendu rezortu zdravotníctva
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 13:40