FOTO: TASR PZ
StoryEditor

Slovenská a česká polícia obvinila členov skupiny, ktorá obchodovala s liekmi

17.12.2022, 12:01
Autor:
TASRTASR

Podľa zistení vyšetrovateľov mala byť organizovaná skupina činná od roku 2016. Najväčšiu aktivitu mala vyvíjať v rokoch 2019 až 2021. Lieky mala z Českej republiky a Brazílie.

Slovenská a česká polícia spoločne vyšetrujú organizovanú skupinu, ktorá obchodovala s liekmi. Rozsah trestnej činnosti sa odhaduje na vyše 1,25 milióna eur. Na Slovensku obvinili z drogovej trestnej činnosti tri osoby a v Česku päť osôb vrátane hlavy organizovanej skupiny. Vo veci aktuálne prebieha dokazovanie. TASR o tom informovala policajná hovorkyňa Karolína Barinková.

Podľa zistení vyšetrovateľov mala byť organizovaná skupina činná od roku 2016. Najväčšiu aktivitu mala vyvíjať v rokoch 2019 až 2021. Lieky mala z Českej republiky a Brazílie. "Lieky z Brazílie mala dovážať na české územie. Po ich triedení ich mala následne odovzdávať svojim predajcom, predovšetkým na slovenskom území. Následne mali lieky distribuovať konečným užívateľom, prevažne prostredníctvom komerčných služieb Slovenskej pošty," načrtla Barinková.

Národná kriminálna agentúra zasahovala v rámci akcie Šamani v Bratislave, Košiciach a v jednej z obcí v okrese Košice-okolie. Na Slovensku je jedna z troch obvinených osôb stíhaná väzobne, v Česku ide o tri osoby.

"Pri domových prehliadkach na území SR sme zaistili lieky s účinnou látkou zolpidem, neurol, alprazolam, diazepam, bromazepam, midazolam a iné. Išlo o takmer 1500 tabliet. Jedna z obvinených osôb mala na území Slovenska predať lieky za viac ako 425.000 eur. Obvineným sme zaistili na účtoch viac ako 170.000 eur, dve nehnuteľnosti a dve vozidlá. U týchto vecí je totiž podozrenie, že sú ziskom z trestnej činnosti," priblížila hovorkyňa.

V Českej republike policajti zaistili 80.000 tabliet obsahujúcich kontrolované látky a tiež množstvo polepov a obalový materiál. Rovnako zaistili na bankových účtoch 12,5 milióna Kč a tri nehnuteľnosti v hodnote viac ako 11 miliónov Kč.

Dohodu o medzinárodnom vyšetrovacom tíme uzavreli polície v septembri. Vznikla aj na základe vlaňajšej akcie s krycím názvom Liečiteľka.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 04:06