REUTERS/Katy Migiro/File PhotoREUTERS
StoryEditor

Svetová zdravotnícka organizácia vyzvala na zvýšenie finančnej podpory v boji proti malárii

11.12.2022, 11:00
Autor:
TASRTASR

Vlna nových prípadov a úmrtí na maláriu, ktorá sa začala v roku 2020, zostala v porovnaní s vlaňajškom na rovnakej, hoci stále alarmujúco vysokej úrovni.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyzvala na zvýšenie finančnej podpory zameranej na boj proti malárii. Táto choroba každý rok najmä v Afrike pripraví o život stotisíce detí. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Vo svojej najnovšej správe WHO uviedla, že vlna nových prípadov a úmrtí na maláriu, ktorá sa začala v roku 2020, zostala v porovnaní s vlaňajškom na rovnakej, hoci stále alarmujúco vysokej úrovni. Vymenovala však ďalšie závažné výzvy, ktorým treba čeliť — obmedzenú podporu zo strany darcov, možné dôsledky klimatickej zmeny a mutácie parazita, ktorý maláriu spôsobuje, čím by sa toto ochorenie mohlo stať odolnejším voči liečbe.

WHO upozornila, že "svet sa v súčasnosti nenachádza na správnej ceste", aby sa dosiahol cieľ do roku 2030 znížiť nárast prípadov a úmrtí na maláriu o 90 percent.

"Stojíme pred mnohými výzvami, ale zároveň máme aj mnoho dôvodov na nádej," uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Dodal, že pochopenie a zmiernenie možných rizík, budovanie odolnosti a zrýchlenie výskumu "umožňuje snívať o budúcnosti bez malárie".

Agentúra AFP upozorňuje, že v Afrike je zaznamenaných 95 percent všetkých prípadov prepuknutia malárie vo svete a takisto aj 96 percent všetkých úmrtí na toto ochorenie.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 17:05