Getty Images/iStockphoto
StoryEditor

Ambulanciám pre liečbu sklerózy multiplex pomôže novinka. Výrazne odbremení sestry

06.12.2022, 07:00
Autor:
TASRTASR

Administrácia pacientov je časovo náročná. Pomôže nový digitálny nástroj.

Ambulanciám pre liečbu sclerosis multiplex pomôže s administratívou nový projekt. Zlepšiť by mal aj kapacitu a dostupnosť jednotlivých ambulancií pre pacientov.

Testujú ho v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici. Informovala o tom prezidentka Slovenskej neurologickej spoločnosti Zuzana Gdovinová.

Upozornila, že administrácia pacientov je časovo náročná. Víta preto nový digitálny nástroj, ktorý odbremení sestry.

"Dlhodobo nám najviac času zaberá veľké množstvo administratívnej činnosti, niekedy hovoríme aj o 90 percent nášho pracovného času," podotkla zdravotná sestra z Ambulancie centra pre liečbu sclerosis multiplex Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Ružinov Viera Zigová. Tento čas by podľa nej radšej venovali starostlivosti o pacientov.

Administratíva

Náročná administratíva spočíva napríklad v ručnom vypisovaní žiadaniek na lieky, príprave zdravotnej dokumentácie či kontrole schvaľovania liečby zdravotnou poisťovňou.

"Sestry samé identifikovali, že by im pomohol jednoduchý, elektronický nástroj, do ktorého by si mohli značiť všetky potrebné údaje a ktorý by ich v správnom čase upozorňoval, ktorého pacienta majú kontaktovať kvôli predĺženiu liečby alebo iným úkonom," spresnil líder tímu vývoja nového digitálneho nástroja zo Slovensko Digital Jozef Szadvari.

Roztrúsená skleróza sa zvyčajne začína objavovať medzi 18. až 40. rokom života.

"Príčinou vzniku tohto ochorenia môže byť genetická predispozícia, faktory prostredia, vírusové ochorenia, stres či fyzická záťaž," priblížila lekárka z Ambulancie centra pre liečbu sclerosis multiplex UNB Ružinov Viera Hančinová.

Doplnila, že medzi príznaky patrí únava, problémy so zrakom, poruchy pohyblivosti, poruchy s rovnováhou, urologické problémy či svalová slabosť.

01 - Modified: 2024-04-08 07:48:01 - Feat.: - Title: Rozhovor: Chceme, aby sa k vysokoefektívnej terapii sklerózy multiplex dostalo čo najviac pacientov 02 - Modified: 2023-02-13 17:11:14 - Feat.: - Title: Na Slovensku je dostupná najmodernejšia liečba sklerózy multiplex. Nemáme však presné dáta o jej kvalite
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
11. apríl 2024 20:52