TASR
StoryEditor

Zdravotnícke organizácie majú k memorandu medzi vládou a lekárskymi odborármi výhradu

05.12.2022, 15:00
Autor:
redred

Od vlády a NR SR žiadajú, napríklad aby vyčlenila dostatočný časový priestor na odbornú diskusiu či nepredkladala návrhy a neprijímala opatrenia v časovej tiesni, bez predchádzajúcej diskusie a bez riadneho medzirezortného pripomienkového konania.

Zdravotnícke organizácie vzdali v pondelok (5. decembra) spoločné vyhlásenie k legislatívnemu procesu v súvislosti s Memorandom Vlády SR a Lekárskym odborovým združením.

Zavádzaniu opatrení z memoranda medzi vládou a lekárskymi odborármi by mala predchádzať diskusia zainteresovaných strán. Vládu a parlament na to v spoločnom vyhlásení vyzývajú zdravotnícke organizácie.

Ako informovala manažérka pre komunikáciu a médiá Slovenskej lekárskej komory (SLK) Nancy Závodská, zmeny sa týkajú mnohých zákonov a niekoľkých desiatok paragrafov.

„Je preto nevyhnutné, aby k pripravovaným právnym predpisom a opatreniam mali možnosť zaujať stanoviská a predkladať návrhy všetky dotknuté subjekty. Len tak splní Memorandum Vlády a Lekárskym odborovým združením svoje posolstvo,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení zdravotníckych organizácií.

Konkrétne oblasti, ktoré majú byť zmenené sa podľa nich dotýkajú kompetenčne, odborne či aplikačne viacerých subjektov pôsobiacich v odvetí zdravotníctva, a to poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, lekárskych fakúlt a ďalších vzdelávacích inštitúcií, stavovských organizácií a odborných spoločností.

Požiadavky

Preto žiadajú vládu a Národnú radu SR, aby

  • do prípravy právnych predpisov a opatrení prizvala všetky subjekty, ktorých sa úpravy budú
  • dotýkať a rešpektovala ich návrhy a pripomienky
  • vyčlenila dostatočný časový priestor na odbornú diskusiu
  • nepredkladala návrhy a neprijímala opatrenia v časovej tiesni, bez predchádzajúcej diskusie a bez riadneho medzirezortného pripomienkového konania

„Poučením nám môže byť nedávna minulosť. Prekvapivá, s nikým neprediskutovaná jediná novela predpisovania liekov spôsobila medzi odbornou verejnosťou, ale aj pacientmi chaos a vyvolala nespočetné množstvo negatívnych emócii vo vzťahoch medzi lekármi a vzťahoch lekár – pacient,“ uzavreli zástupcovia zdravotníckych organizácií v spoločnom vyhlásení.

Pod vyhlásenie sa podpísali Slovenská lekárska komora, Slovenská lekárska spoločnosť, Slovenská komora zubných lekárov, Lekárska fakulta Univerzity Komenského v Bratislave, Lekárska fakulta Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave Jesseniova lekárska fakulta v Martine - UK v Bratislave Lekárska fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Slovenská lekárnická komora, Asociácia štátnych nemocníc Slovenskej republiky, Asociácia nemocníc Slovenska, Asociácia súkromných lekárov- združenie Zdravita, Zväz ambulantných poskytovateľov, Asociácia polikliník a zdravotníckych zariadení.

Vláda a odborári podpísali minulý týždeň na Úrade vlády SR spoločné memorandum.

 

01 - Modified: 2022-12-02 08:08:16 - Feat.: 0 - Title: Komentár: Rozdiel v mzdovom zvýhodnení vyvolá reťazovú reakciu ostatných profesií 02 - Modified: 2022-12-01 11:02:46 - Feat.: 0 - Title: Za nedostatok personálu v nemocnici bude riaditeľovi hroziť väzenie. Aj toto je v podpísanom memorande 03 - Modified: 2022-11-29 17:51:37 - Feat.: 0 - Title: Vláda splnila jednu z ôsmich požiadaviek lekárskych odborov. Bude to stáť viac ako 100 miliónov
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 10:30