TASR
StoryEditor

Vláda nemá možnosť vyhlásiť núdzový stav pre zdravotnícke zariadenia, upozorňuje právnik

27.11.2022, 11:40
Autor:
TASRTASR

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský nedávno avizoval, že ak lekári naplnia hrozbu hromadných výpovedí, navrhne vláde zavedenie núdzového stavu od 1. decembra.

Vláda nemá možnosť vyhlásiť núdzový stav len pre zdravotnícke zariadenia. Vyplýva to z vyjadrenia ústavného právnika Mareka Domina.

"Ústavný zákon o bezpečnosti štátu skutočne predpokladá vyhlasovanie núdzového stavu len na určité územie SR, buď celé, alebo jeho časť, napríklad časť vymedzená krajom, okresom, katastrálnym územím obce a tak podobne," povedal pre TASR.

Ozrejmil, že ak by mal byť núdzový stav vyhlásený pre nespôsobilosť zdravotníckych zariadení, vládny kabinet by mohol zdravotníkom uložiť povinnosť pracovať, a tým zabezpečiť výkon zdravotnej starostlivosti.

V takomto prípade by sa iné obmedzenie základných práv, prípadne uloženie iných povinností, nerealizovalo.

"Ostatných občanov by sa preto núdzový stav nemusel nijak dotknúť," poznamenal zástupca vedúceho Katedry ústavného práva z Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Núdzový stav

Vyhlásenie núdzového stavu, obmedzenie práv či uloženie povinností umožňuje ústavný zákon o bezpečnosti štátu.

Vo všeobecnosti však podľa neho treba dbať na princípy proporcionality a subsidiarity, ktorými sa celý zákon spravuje.

"Núdzový stav je preto možné vyhlásiť a základné práva v rámci neho obmedziť, respektíve povinnosti uložiť, len ak je to skutočne nevyhnutné na riešenie ohrozenia života a zdravia, a to len v nevyhnutnom rozsahu a len na nevyhnutný čas," vysvetlil Domin.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský nedávno avizoval, že ak lekári naplnia hrozbu hromadných výpovedí, navrhne vláde zavedenie núdzového stavu od 1. decembra.

Vláda vyhlásila núdzový stav pre hromadné výpovede lekárov na niekoľko dní aj v roku 2011, dotkol sa vtedy 15 nemocníc. Vládny kabinet ho tiež napríklad zaviedol pre štátne nemocnice na začiatku pandémie nového koronavírusu.

Núdzový stav možno podľa právnej normy vyhlásiť v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas, najdlhšie na 90 dní, v prípade potreby ho možno so súhlasom parlamentu opakovane predĺžiť.

Možno ho vyhlásiť len na postihnutom alebo na bezprostredne ohrozenom území, ako aj na celom Slovensku. 

01 - Modified: 2022-07-22 11:44:01 - Feat.: - Title: WHO opäť zvažuje vyhlásenie opičích kiahní za celosvetovú hrozbu. Medzi pacientmi sú rozdiely 02 - Modified: 2021-01-24 09:01:55 - Feat.: - Title: Milióny z eurofondovej výzvy pre nemocnice sú rozdelené 03 - Modified: 2020-11-23 06:44:28 - Feat.: - Title: Ministerstvo neodporúča nariaďovať pracovnú povinnosť všeobecným lekárom 04 - Modified: 2020-10-27 10:20:30 - Feat.: - Title: Do práce môžu povolať aj infikovaných lekárov a sestry
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 19:57