Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach
StoryEditor

V Košiciach liečia Parkinsonovu chorobu po novom

10.11.2022, 17:00
Autor:
redred

Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach je prvá na Slovensku, ktorá vykonáva tzv. bezrámovú implantáciu systému hlbokej mozgovej stimulácie.

V Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach zaviedli pri liečbe Parkinsonovej choroby hlbokú stimuláciu mozgu najmenej invazívnou metódou.

Vďaka najmodernejšiemu prístrojovému vybaveniu začali lekári košickej univerzitnej nemocnice využívať najkomfortnejšiu a najmenej invazívnu metódu implantácie ako prví na Slovensku.

Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Monika Krišková.

Prvým pacientom s bezrámovou implantáciou systému hlbokej mozgovej stimulácie v Košiciach je 46-ročný Rastislav Mihaličko, ktorý očakáva opätovné zaradenie do bežného života a zníženie počtu užívaných tabletiek.

„Vo štvrtok (10.novembra) dopoludnia naši lekári implantovali novou metódou prvého pacienta s pokročilou Parkinsonovou chorobou, kvôli ťažkým motorickým fluktuáciám, ktoré nie je možné kompenzovať bežnou liečbou,“ uviedla.

Prví

Ako opísala, zavedenie elektród do mozgu predstavuje jeden z náročnejších neurochirurgických výkonov.

„Špecialistom v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice pri tak náročnej implantácii pomáha najmodernejšie prístrojové vybavenie, vďaka čomu máme prvé pracoviskom na Slovensku, ktoré vykonáva tzv. bezrámovú implantáciu systému hlbokej mozgovej stimulácie,“ objasnila Monika Krišková.

Využívajú pritom navigačný systém, ktorý umožňuje presne lokalizovať anatomické štruktúry mozgu.

„Vieme sa precízne dostať na presne definované miesto v mozgu a presne sledovať umiestnenie chirurgických nástrojov počas celej operácie.

V súčinnosti so zobrazovacím systémom navigačný systém vizualizuje anatómiu pacienta počas operácie a doslova vedie lekára na potrebné miesto s absolútnou presnosťou,“ priblížil doc. MUDr. Vladimír Kaťuch, PhD., MBA, prednosta Neurochirurgickej kliniky Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice a Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika Košice.

Výhody zákroku

Namiesto mapy sa lekárom zobrazuje mozog a telo pacienta s presne naplánovanými bodmi operačného zákroku.

„Doterajšia metóda, implantácia elektród a neurostimulátora, trvá približne  šesť hodín. Výhodou novej bezrámovej metódy je to, že skrátila dĺžku operácie asi o polovicu. Zákrok je pre pacienta menej invazívny, komfortnejší a rýchlejší, pacient nemá počas neho hlavu pevne fixovanú v ráme,“ pokračoval  doc. Kaťuch. 

Samotná implantácia elektród prebieha v lokálnej anestézii. „Pacient je pri vedomí, aby sme mohli priebežne kontrolovať jeho motorické a kognitívne schopnosti. Musí napríklad vymenovať všetky mesiace v roku alebo hýbať rukou podľa pokynov,“ doplnil Vladimír Kaťuch.

Po zavedení elektród nasleduje implantácia neurostimulátora pod kľúčnu kosť, ktorá už prebieha v celkovej anestézii.

Na operácii sa zúčastnil aj neurochirurg David Krahulík z českej Fakultnej nemocnice Olomouc. Práve tam začali využívať bezrámovú implantáciu systému hlbokej mozgovej stimulácie ako prví v Európe a druhí na svete. Novú metódu odštartovali lekári v USA.

Komu je novinka určená

Metóda hĺbkovej stimulácie mozgu je určená pre pacientov, ktorým nezaberá klasická medikamentózna liečba.

Tá prostredníctvom implantovaného neurostimulátora a elektród zavedených do špecifických štruktúr mozgu pomáha pomocou pravidelných elektrických impulzov zmierňovať nepríjemné prejavy Parkinsonovej choroby. Vďaka tomu dokáže vrátiť pacientom a ich rodinám stratenú kvalitu života a psychickú pohodu.

„V praxi to vyzerá tak, že neurostimulátor zavedieme pod kľúčnu kosť, odkiaľ je spojený s mozgom pacienta pomocou tenkých elektród. Neurostimulátor následne sníma mozgové signály, na základe ktorých terapiu nastavíme a vyhodnotíme jej účinnosť,“ dodal doc. MUDr. Matej Škorvánek, PhD.  z Neurologickej kliniky Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice a Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika Košice.

Celosvetovo už podstúpilo takúto liečbu viac ako 300 000 pacientov. Na Slovensku je to viac  ako 250 pacientov. Terapia je hradená zdravotnými poisťovňami.

Okrem Parkinsonovej choroby je využiteľná aj na liečbu dystónie, tremoru a epilepsie.

V Košiciach implantovali pôvodnou metódou asi 90 pacientov. „Aktuálne čaká na neurostimulátor pätnásť pacientov. Tým, že sa skráti doba operácie, aj čakacia doba na zákrok, ktorá je momentálne asi pol roka, sa skráti asi o dva až tri mesiace,“ zhrnula Monika Krišková.

Parkinsonova choroba je druhým najčastejším neurodegeneratívnym ochorením. Podľa odhadov ňou na Slovensku trpí približne 15 000 ľudí. Jej výskyt sa zvyšuje spolu s pribúdajúcim vekom, najčastejšie u ľudí nad 50 rokov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

01 - Modified: 2022-11-08 17:34:51 - Feat.: 0 - Title: Vedci vytvorili mini mozgy a infikovali ich koronavírusom. Prečo to urobili a čo zistili? 02 - Modified: 2022-10-17 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vedci transplantovali ľudské mozgové bunky do mozgu potkanov, chcú študovať choroby
01 - Modified: 2024-01-14 12:34:00 - Feat.: - Title: Unikátny liečebný program pre pacientov s Parkinsonovou chorobou 02 - Modified: 2023-07-30 13:00:00 - Feat.: - Title: Novinka pri výmene kolenného a bedrového kĺbu: Pacient sa po operácii zotaví oveľa skôr 03 - Modified: 2023-07-22 09:55:22 - Feat.: - Title: Riziko operácie pre pokles panvového dna u žien je vysoké. Ako sa to rieši u nás? 04 - Modified: 2023-04-27 08:20:12 - Feat.: - Title: Prvým krokom rozvoja univerzitnej nemocnice v Košiciach je zvýšenie energetickej efektívnosti 05 - Modified: 2023-04-27 08:14:36 - Feat.: - Title: Generálny riaditeľ spoločnosti Neuraxpharm: Zameriavame sa na inovatívne riešenia
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 18:01