MT
StoryEditor

Minister zdravotníctva chce požiadavky lekárskych odborárov uzavrieť budúci týždeň

10.11.2022, 16:00
Autor:
TASRTASR

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský by chcel požiadavky Lekárskeho odborového združenia (LOZ) uzavrieť na budúci týždeň.

O memorande je ochotný diskutovať. Rezort sa tiež snaží pripraviť variantné riešenia, a to najmä v platoch. Uviedol to na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Minister predpokladá, že sa so šéfom lekárskych odborárov Petrom Visolajským stretne v pondelok (14. 11.). Očakáva od neho výhrady ku konkrétnym bodom memoranda, keďže doteraz dostali k nemu len všeobecnú odpoveď.

"Samozrejme, sme pripravení o tom diskutovať," podotkol. Lengvarský potvrdil, že k požiadavkám lekárskych odborárov je pripravený stretnúť sa aj premiér Eduard Heger.

Šéf rezortu zdravotníctva verí, že v prípade platov dôjde k dohode, pretože Visolajský bol o nich rokovať s ministrom financií Igorom Matovičom.

Starostlivosť bude zabezpečená

"K dohode nedošlo, pripravujú sa nejaké ďalšie varianty, tak uvidíme, aký bude postoj ministerstva financií," poznamenal Lengvarský. Myslí si, že sa s lekármi dohodne na predstavenej sume zvýšenia platov.

Ak by k dohode s  Lekárskym odborovým združením nedošlo a lekári by výpovede podali, Lengvarský ubezpečil, že urgentná zdravotná starostlivosť fungovať bude.

"Verím tomu, že k tejto situácii nedôjde. Pokiaľ by došlo, budeme riešiť, akým spôsobom poskytnúť zdravotnú starostlivosť tak, aby to pacient čo najmenej pocítil," skonštatoval minister.

Na budúci týždeň tiež chce mať stretnutie s riaditeľmi nemocníc, kde vyhodnotia situáciu regionálne.

Rezort zdravotníctva môže tiež vyhlásiť hospodársku mobilizáciu, čím by zabránil lekárom odísť. Je to podľa Lengvarského jedna z možností.

"Ja by som k nej nerád pristúpil, lebo sme videli jej efekt pri covide," poukázal. Zároveň dodal, že je veľa alternatív, ako sa dá mobilizácii vyhnúť, a rezort nechce ísť "takýmto silovým smerom".  

Lekárske odborové združenie tento týždeň informovalo, že návrh memoranda od ministerstva zdravotníctva obsahuje len vágne sľuby a nerieši ich osem požiadaviek. Materiál podľa Visolajského vládu k ničomu nezaväzuje a nesvedčí o snahe dohodnúť sa.

01 - Modified: 2023-12-15 09:31:20 - Feat.: - Title: Analýza: Ako často sa mení minister zdravotníctva? Porovnanie SR, ČR a Nemecka 02 - Modified: 2023-07-26 15:32:42 - Feat.: - Title: Lekárski odborári sú výrazne proti skráteniu ambulantných pohotovostných služieb pediatrov. Toto sú hlavné dôvody 03 - Modified: 2023-07-26 08:15:00 - Feat.: - Title: Rezidentské štúdium sa v októbri otvorí aj pre budúcich pediatrov 04 - Modified: 2023-05-18 15:33:17 - Feat.: - Title: Operácie do dvoch týždňov, platy podľa spokojnosti pacientov. Ktoré plány v zdravotníctve ostali iba na papieri? 05 - Modified: 2023-04-24 15:29:00 - Feat.: - Title: Lekárski odborári ocenili lekárov, ktorí sa zaslúžili o zlepšenie postavenia lekárov a zdravotníctva
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 12:16