Getty Images/iStockphoto
StoryEditor

Aj v Česku navrhujú obmedziť predaj nikotínových vreciek. Tie sa stávajú fenoménom mladej generácie

02.11.2022, 07:00

Zmena sa týka aj ich zákazu predaja ľuďom mladším ako 18 rokov.

V Snemovni je ďalší návrh na obmedzenie predaja nikotínových vrecúšok. Skupina poslancov presadzuje najmä to, aby si ich nemohli voľne kupovať deti.

Regulácia predaja nikotínových vrecúšok by bola podľa novely o ochrane zdravia pred škodlivými účinkami návykových látok rovnaká, ako už platí pre tabakové výrobky alebo pre elektronické cigarety.

„Ide o návrh, ktorý vypracovalo ministerstvo zdravotníctva v spolupráci so zainteresovanými poslancami,“ povedal pre ČTK hovorca ministerstva zdravotníctva Ondřej Jakob.

Platnosť obmedzenia

Predkladatelia v dôvodovej správe uviedli, že „nikotínové vrecko sa stáva fenoménom najmä mladej generácie, a to napriek skutočnosti, ktorú potvrdzujú aj lekári a adiktológovia, že riziko vzniku závislosti od nikotínu je obrovské u kohokoľvek, tým skôr u detí a mladistvých“.

Poukazujú na to, že v súčasnosti si môže tieto výrobky kúpiť ktokoľvek, kedykoľvek a kdekoľvek, môžu navyše obsahovať neobmedzené množstvo nikotínu a akúkoľvek príchuť.

Návrh sa týka zákazu predaja nikotínových vrecúšok ľuďom mladším ako 18 rokov.

Obmedzenie by platilo aj pre automaty a pre e-shopy, ich prevádzkovatelia by museli vopred hlásiť systém overovania veku ministerstvom zdravotníctva.

Úplne zakázaný by bol predaj nikotínových vrecúšok v zdravotníckych zariadeniach, v školách alebo na akciách pre deti.

image

Detská psychiatrička: Skúste sa postaviť ráno pred obchod s potravinami, koľko detí kupuje namiesto jedla žuvací tabak

Regulácia

ČTK pripomína, že dva obdobné opozičné návrhy na obmedzenie predaja nikotínových vrecúšok sú v Snemovni od polovice júna.

Jeden reguluje aj používanie týchto sáčkov, ako je to pri elektronických cigaretách. Druhý opozičný návrh by obmedzil reklamu a propagáciu nikotínových vrecúšok.

Ministerstvo zdravotníctva vtedy uviedlo, že pripravuje vlastný návrh regulácie predaja nikotínových vrecúšok.

Po schválení aktuálneho návrhu novely majú predajcovia trojmesačnú lehotu na to, aby sa regulácii predaja nikotínových vrecúšok prispôsobili.

Situácia na Slovensku

Aj na Slovensku bude po novom zakázané pre osoby mladšie ako 18 rokov užívať nikotínové vrecúška bez obsahu tabaku.

Zároveň sa zavedie zákaz predaja nikotínových vrecúšok pre osoby mladšie ako 18 rokov. Predpokladá to novela zákona o výrobe, označovaní a predaji tabakových výrobkov a súvisiacich výrobkov, ktorú vo štvrtok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Novelou sa mení aj zákon o ochrane nefajčiarov.

Nikotínové vrecúško, medzi ľuďmi známe ako žuvací tabak, sa definuje ako výrobok obsahujúci nikotín, ale neobsahujúci tabak ani geneticky modifikovaný tabak, pričom sa nespotrebúva počas horenia, neinhaluje sa, ale je určený na použitie cmúľaním, žuvaním alebo inak.

Predkladatelia návrhu pripomenuli, že nikotínové vrecúška predstavujú alternatívu na fajčenie cigariet, keďže sa predpokladá, že sú menej škodlivé. „Stále však ide o výrobky s obsahom nikotínu, ktorý je návykovou látkou, a preto je potrebné vyplniť právnu medzeru s cieľom znížiť potenciálne zdravotné riziká a zabezpečiť ochranu mladistvých a detí," napísali v dôvodovej správe.

Nová právna úprava sa zavádza po vzore úpravy elektronických cigariet a je plne v súlade napríklad aj s reguláciou nikotínových vrecúšok v Českej republike, odôvodnili poslanci. Jedno vrecúško bude mať obmedzený obsah nikotínu na 20 miligramov.

    

 

01 - Modified: 2022-10-30 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Detská psychiatrička: Skúste sa postaviť ráno pred obchod s potravinami, koľko detí kupuje namiesto jedla žuvací tabak
01 - Modified: 2022-10-30 06:00:00 - Feat.: - Title: Detská psychiatrička: Skúste sa postaviť ráno pred obchod s potravinami, koľko detí kupuje namiesto jedla žuvací tabak 02 - Modified: 2022-05-31 07:00:00 - Feat.: - Title: Tabak zabije ročne viac ľudí ako covid doteraz. Dá sa odvyknúť od fajčenia?
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 05:18