Reuters
StoryEditor

V Poprade otvorili novú Jednotku resuscitačnej starostlivosti o novorodencov

22.10.2022, 07:00
Autor:
TASRTASR

V popradskej nemocnici ukončili trojročnú rekonštrukciu za milióny eur.

V popradskej nemocnici v týchto dňoch zavŕšili trojročnú rekonštrukciu za takmer deväť miliónov eur. Za účasti ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského v piatok otvorili novovybudovanú Jednotku resuscitačnej starostlivosti o novorodencov (JRNS), čím nemocnica ukončila rozsiahly modernizačný projekt financovaný z prevažnej časti z európskych fondov.

Primárka detského oddelenia JIS Beáta Šoltýsová uviedla, že pracovisko v súčasnosti disponuje najnovším prístrojovým vybavením a priamo na oddelení sa nachádzajú aj izby pre mamičky.

"Zaujímavosťou je takzvaný ´boxový systém´, ktorý umožňuje ešte rýchlejšie reakcie personálu, dlhodobý priamy kontakt a prehľad. Personál získal zároveň po desaťročiach priestor, v ktorom sa môže plne sústrediť na prácu bez priestorových prekážok," priblížila primárka s tým, že ročne sa na tomto oddelení starajú približne o 280 detských pacientov.

Spoločný projekt

Jednotku resuscitačnej starostlivosti o novorodencov so 16 lôžkami presťahovali do priestorov na 9. poschodí, kde 50 rokov sídlila pôrodnica a je súčasťou pediatrického oddelenia s JIS, ktoré je umiestnené na 8. poschodí nemocnice.

"Na 10. poschodí vznikli nové pôrodné boxy s vlastným sociálnym zariadením, gynekologická operačná sála, ambulancie súvisiace s príjmom pacientky na pôrod či na operačný zákrok, kompletné zázemie a samozrejme ambulancia pre novorodencov, kde sa novorodenecké sestry spolu s neonatológom okamžite po narodení postarajú o novorodenca," doplnil primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Marián Raučina. Na rekonštrukciu pôrodnice nadväzovala aj nevyhnutná výstavba dvoch výťahov.

Riaditeľ nemocnice Jozef Tekáč dodal, že išlo o spoločný projekt prestavby urgentného príjmu II. typu za 1,8 milióna eur, gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia za viac ako milión eur, výťahov na 10. poschodie, JRSN, ktorej obnova stála takmer 1,8 milióna eur a projekt na zníženie energetickej náročnosti.

Stavebné práce na jednotlivých oddeleniach na seba nadväzovali. S realizáciou projektu začala popradská nemocnica ešte v roku 2019 prostredníctvom rekonštrukcie, prístavby, materiálno-technického zabezpečenia, dodávky zdravotníckej techniky, zariadení, vybavenia a modernizácie IKT infraštruktúry, ktorá si vyžiadala ďalších 300 000 eur.

Na dodávku zdravotníckej techniky, zariadenia a vybavenia šlo približne 2,4 milióna eur.

"Aj napriek tomu, že situácia v zdravotníctve nie je úplne najlepšia, tých nových pracovísk sa otvára pomerne veľa, či už z fondov Európskej únie, alebo štátnych zdrojov. Viem o ďalších projektoch, ktoré by sa mali naštartovať čoskoro, beží ich viac, napríklad v ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku," skonštatoval po otvorení Lengvarský.

01 - Modified: 2024-02-12 08:40:47 - Feat.: - Title: Počty pacientov na urgentnom príjme v Poprade narástli až o 60 percent 02 - Modified: 2024-01-24 13:59:03 - Feat.: - Title: Urológ Chorvát: Narastá počet pacientov s karcinómom prostaty 03 - Modified: 2024-01-26 09:55:42 - Feat.: - Title: Popradská nemocnica obnovila implantácie dočasných kardiostimulátorov a v pláne sú aj sľučkové rekordéry 04 - Modified: 2024-01-07 17:50:00 - Feat.: - Title: Popradskí kardiológovia vyšetrujú srdce špeciálnou metódou 05 - Modified: 2023-12-12 13:47:58 - Feat.: - Title: Odborník na pediatrickú diabetológiu Repko: Obezita v detskom veku je novodobou pandémiou
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 09:07