Getty Images/iStockphoto
StoryEditor

Robotická rehabilitácia ako atraktívna metóda liečby pacientov po cievnej mozgovej príhode

13.10.2022, 07:00
Autor:
redred

Pacientov s mozgovými ochoreniami liečia v novozámockej nemocnici aj rozšíreným spôsobom liečby robotickej rehabilitácie.

Cievne mozgové príhody sú vo vyspelých krajinách najčastejšou príčinou invalidity u ľudí stredného a vyššieho veku a druhou najčastejšou príčinou úmrtnosti.

Ako povedal hovorca Fakultnej nemocnice s poliklinikou Nové Zámky Ján Baček, robotická rehabilitácia predstavuje atraktívnu metódu rehabilitačnej liečby pacientov po cievnej mozgovej príhode.

Spolupráca

Robotická rehabilitácia sa môže, podľa neho, využívať aj na liečenie pacientov trpiacich inými mozgovými ochoreniami, ako cievna mozgová príhoda.

Nemocnica „Batthyány Kázmér Szakkórház és Rendelőintézet“, Kisbér (Maďarsko) a Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky, vďaka Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika - Maďarsko (prioritná os 4) zakúpili prístroje v rámci projektu Rehabilitácia pacienta po mozgovej porážke robotickým systémom, ktorého cieľom je posilnenie cezhraničnej spolupráce medzi inštitúciami dotknutých regiónov či rozšírenie ich spoločných aktivít za účelom zavedenia robotickej rehabilitácie.

image

Roboty pri operáciách prekračujú hranice reality

„Projekt je spolufinancovaný z prostriedkov Európskej únie z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika - Maďarsko, pre ktorý bolo schválených 400 000 eur, vrátane finančného príspevku z európskeho fondu, a to vo výške 340 000 eur,“ pokračoval Ján Baček.

Dodal, že príspevok Európskeho fondu regionálneho rozvoja pre novozámockú nemocnicu je 163 098 eur a obdobie implementácie schváleného projektu trvá od 1. novembra 2020 do 31. októbra 2022.

Unikátne prístroje

Nemocnica „Batthyány Kázmér Szakkórház és Rendelőintézet“ získala prístroj, ktorý podporuje obnovenie motorických funkcií hornej končatiny, a zároveň dostala mobilný robotický tréner na podporu chôdze a rovnováhy.

Podľa Jána Bačeka Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky získala z projektu vertikálny mobilizujúci prístroj i mobilný odľahčovací systém na nácvik stability, postoja a chôdze.

„Práve ten pacientom poskytuje bezpečné prostredie pri nácviku státia, presunu a tréningu chôdze. Prístroj je možné použiť pri chôdzi po zemi alebo s bežiacim pásom, pri aktivitách zameraných na rovnováhu a státie, ako je terapeutické cvičenie, na podporné polohovanie v sede,“ opísal výhody mobilného odľahčovacicieho systému na nácvik stability Ján Baček.

Prístroj navyše ponúka štyri nezávisle nastaviteľné popruhy horného postroja, ktoré kontrolujú držanie tela, konkrétne kontrolujú pohyb v troch rovinách. Podľa Bačeka je určený pre pacientov s asymetrickým postihnutím.

Vertikalizácia pacienta

„Vertikálny mobolizujúci prístroj je zas počítačom ovládané robotické zariadenie pozostávajúce z vertikalizačného stola a integrovaného mechanizmu pohybu nôh,“ doplnil.

Pacienta postupne privádza do zvislej polohy pri pohybe nôh a pri aplikácii cyklického zaťaženia nôh, pričom cieľom prístroja je príprava pacienta na nácvik chôdze.

„Vertikalizácia pacientov s poškodením mozgu vôbec nie je jednoduchá. Prístroj vďaka elektrickej stimulácii dolných končatín a aktívnou simuláciou chôdze minimalizuje nežiaduce účinky u pacienta,“ spresnila MUDr. Daša Viszlayová PhD., primárka Neurologickej kliniky novozámockej fakultnej nemocnice.

Pacienti trpiacimi mozgovými ochoreniami, ako cievna mozgová príhoda sú od apríla tohto roka na Neurologickej klinike FNsP Nové Zámky liečení rozšíreným spôsobom liečby robotickej rehabilitácie.

„Nemocnica „Batthyány Kázmér Szakkórház és Rendelőintézet“ a Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky chcú aj po skončení projektu naďalej spolupracovať. Partneri si budú pravidelne vymieňať informácie týkajúce sa využívania nových prístrojov a získavania údajov pre výskum,“ zhrnul Ján Baček.

Dodal, že medziregionálna spolupráca sa rozšíri i na medzinárodné odovzdávanie vedomostí a na výmenu získaných skúseností na konferenciách.

 

 

 

01 - Modified: 2022-08-30 16:20:37 - Feat.: 0 - Title: Roboty pri operáciách prekračujú hranice reality
01 - Modified: 2024-02-04 10:43:00 - Feat.: - Title: Dobehnime Čechov v starostlivosti o CMP a srdcové infarkty (2. časť) 02 - Modified: 2024-01-24 13:50:53 - Feat.: - Title: Analýza: Dobehnime Čechov v starostlivosti o CMP a srdcové infarkty 03 - Modified: 2023-06-10 05:01:17 - Feat.: - Title: Univerzitná nemocnica v Košiciach opäť získala celosvetové ocenenie za starostlivosť o pacientov s cievnou mozgovou príhodou 04 - Modified: 2023-05-29 13:38:44 - Feat.: - Title: Nemocnica v Komárne opakovane získala ocenenie za liečbu mozgových príhod 05 - Modified: 2023-01-01 11:00:00 - Feat.: - Title: Prvá profylaktická liečba migrény má sľubné výsledky, priniesla výraznú úľavu od bolesti
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
17. apríl 2024 16:02