StoryEditor

Víťaz Nobelovej ceny za medicínu zistil, prečo sme jedineční či ako sme dedili imunitu na infekcie

03.10.2022, 08:00
Autor:
kš

Nobelove ceny prichádzajú uprostred vojny. Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu tento rok získal švédsky genetik Svante Pääbo "za objavy v oblasti genómov vyhynutých hominínov a ľudskej evolúcie".

Október je mesiacom Nobelových cien. Každý rok sa udeľuje šesť Nobelových cien, pričom sú ocenením prevratného prínosu jednotlivca alebo organizácie v konkrétnej oblasti. 

Tohtoročné udeľovanie Nobelových cien však poznačila ruská invázia na Ukrajinu. Aj preto sa možno bude pozornosť najviac upierať práve na laureátov Nobelových cien za mier.

Poslanci Európskeho parlamentu, napríklad žiadali aby tento rok uznal výbor pre udeľovanie Nobelovej ceny za mier ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a obyvateľov Ukrajiny za ich odpor voči ruskej invázii.

Nobelove výbory nikdy nenaznačia, kto získa ceny za medicínu, fyziku, chémiu, literatúru, ekonómiu alebo mier.

Práve dnes (v pondelok 3. októbra) vyhlásili prvých laureátov, a to za fyziológiu alebo medicínu.

Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu za rok 2022 získal švédsky genetik Svante Pääbo "za objavy v oblasti genómov vyhynutých hominínov a ľudskej evolúcie".

Víťaz

Ľudstvo vždy zaujímal jeho pôvod. Odkiaľ pochádzame a aký máme vzťah k tým, ktorí prišli pred nami? Čím sa líši Homo sapiens od ostatných hominínov? Aj na tieto otázky hľadal odpoveď aktuálny laureát Nobelovej ceny za fyziológiu alebo medicínu.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 83% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 13:50