Ivan Samkov Pexels
StoryEditor

Inovatívna génová terapia bude pre onkologických pacientov aj na Slovensku

20.09.2022, 19:00
Autor:
TASRTASR

CAR-T terapia je druhom imunoterapie a génovej liečby, ktorá využíva vlastné imunitné bunky pacienta.

Národný onkologický ústav (NOÚ) v Bratislave otvorí v septembri certifikované centrum pre inovatívne formy terapie onkologických ochorení. Slovenskí pacienti v ňom môžu absolvovať CAR-T terapiu, čo dosiaľ mohli len výnimočne v Českej republike.

Vyplýva to z vyjadrenia prednostu Kliniky onkohematológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (LF UK) a NOÚ Ľuboša Drgoňu.

"Slovenskí pacienti si zaslúžia rovnaký štandard liečby, aký môžu dostať v okolitých krajinách. Napriek tomu, že zavádzanie nových, inovatívnych druhov liečby je náročný a nákladný proces, sme veľmi radi, že od tohto roka budeme môcť našim pacientom ponúknuť účinnú CAR-T terapiu aj u nás," skonštatoval v rámci šiesteho ročníka projektu Odhaľme rakovinu krvi.

Genetická úprava

CAR-T terapia je druhom imunoterapie a génovej liečby, ktorá využíva vlastné imunitné bunky pacienta.

"Bunky sa po genetickej úprave v laboratóriu vrátia vo forme infúzie späť do tela, kde napádajú nádorové bunky," skonštatovala primárka Oddelenia onkohematológie II. na Klinike onkohematológie LF UK a NOÚ Eva Mikušková. Ide podľa nej o prevratnú liečbu.

Prístup k modernej liečbe by mala zlepšiť aj novela zákona o liekoch, podotkol to štátny tajomník rezortu zdravotníctva Robert Babela.

"Veríme, že aj vďaka tejto novele zákona budú najnovšie formy liečby onkohematologických ochorení dostupné pre všetkých pacientov, ktorí ju budú potrebovať," doplnil.

Pacientska organizácia Lymfoma a Leukémia Slovensko zmeny víta, no upozorňuje na potrebu nastavenia efektívneho systému podávania liečby či jej dlhodobého manažmentu.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 06:19