Operácia
StoryEditor

V pražskej nemocnici novou metódou pomohli pacientovi s poranenou miechou

05.09.2022, 09:00
Autor:
redred

Epidurálna miechová stimulácia je metóda, ktorá môže paraplegickým pacientom umožniť vstať.

Lekári vo Fakultnej nemocnici v Motole ako prví v Českej republike využili metódu epidurálnej miechovej stimulácie u 32-ročného pacienta s poranenou miechou.

Informovala o tom nemocnica na svojej stránke.

Ako ďalej uviedla, elektróda uložená v dolnej časti miechy pod poškodenou oblasťou stimuluje svaly dolných končatín, aktivuje ich a vyvoláva pohyb.

Na pracovisku Spinálnej jednotky pri Klinike rehabilitácie a telovýchovného lekárstva 2. LF UK a FN Motol zahájili nedávno lekári po niekoľkomesačnej príprave v spolupráci s Neurochirurgickou klinikou 2. LF UK a FN Motol a Centrom pre liečbu a výskum bolestivých stavov projekt epidurálnej miechovej stimulácie.

K prvej stimulácii miechy indikovali 32-ročného pacienta s kompletnou miechovou léziou po zlomenine 4. a 5. hrudného stavca, ktorú si spôsobil pri páde na bicykli pred tromi rokmi.

Priebeh operácie

„Elektródu sme zavádzali pod RTG kontrolou, jej uloženie bolo relatívne zložité, pretože musí byť presné nielen čo do výšky, ale aj čo sa týka stranových odchýlok,“ vysvetlil na webe Fakultnej nemocnice v Motole operatér doc. MUDr. RNDr. Ondrej Bradáč, Ph.D., primár Neurochirurgickej kliniky detí a dospelých 2. LF UK a FN Motol.

Tretí deň po implantácii neurostimulátora sa začala, podľa neho, stimulácia rôznych svalových skupín dolných končatín v odľahčených polohách na chrbte a na boku.

Pacientovi boli postupne upravované stimulačné parametre pre pohyb proti gravitácii a aktívnu svalovú podporu v stoji.

Miechová stimulácia

„Metóda miechovej stimulácie sa už 50 rokov používa na liečbu chronickej nestíšiteľnej bolesti. Prostredníctvom elektródy zavedenej do chrbticového kanála spojenej s generátorom elektrických impulzov sú stimulované zadné miechové korene, čo vedie k zníženiu vnímania bolesti.

Postupne sa začala táto metóda využívať aj u pacientov po poranení miechy,“ napísal na stránke Fakultnej nemocnice (FN) v Motole doc. MUDr. Jiří Kříž, Ph.D., primár Spinálne jednotky pri Klinike rehabilitácie a telovýchovného lekárstva 2. LF UK a FN Motol.

Spresnil, že vedci v Spojených štátoch zistili, že ak sa elektróda uloží do oblasti, kde z miechy odstupujú nervy spojené so svalmi dolných končatín, je možné pomocou stimulácie tieto svaly aktivovať a vyvolať tak pohyb končatiny.

„Stimulácia teda prebieha pod úrovňou pôvodnej miechovej lézie, a to v oblasti, ktorá nie je funkčne poškodená, ale nemôžu do nej vstupovať žiadne signály z vyšších centier,“ pokračoval doc. Kříž.

V posledných dvadsiatich rokoch boli, podľa neho opakovane publikované práce, ktoré popisujú využitie epidurálnej miechovej stimulácie na obnovenie stoja a chôdze na kratšiu vzdialenosť, a to aj u pacientov, ktorí mali po poranení miechy úplnú stratu pohybu dolných končatín.

Dlhodobá rehabilitácia a reakcia pacienta

„Prevratné je tiež zistenie, že u niektorých z nich došlo po niekoľkomesačnej stimulácii k obnoveniu aktívneho (vôľou ovládaného) pohybu na končatinách.

U operovaného pacienta bude teraz prebiehať dlhodobá rehabilitácia s cieľom stimulovať aj zložitejšie svalové súhry a využiť stimuláciu pre aktívny stoj, v ideálnom prípade aj pre kratšiu chôdzu s pomôckami,“ zhrnul primár Kříž.

Ako citovala nemocnica na stránke prvého operovaného pacienta pána Mikuláša, keď sa zapne systém, vníma, že sa deje nejaký pohyb, hoci zatiaľ len v minimálnej miere.

„Uvidíme časom, či sa odozva vylepší. Prinajmenšom mi to umožňuje rehabilitovať časti tela, ktoré necítim a nehýbem s nimi, čo je skvelé z dlhodobého hľadiska, pokiaľ chcem zachovať funkčnosť svalov,“ uzavrel.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 12:27