REUTERS
StoryEditor

Opičie kiahne: Pribudli nové prípady. Na Slovensku sa ich počet zvýšil na dvanásť

19.08.2022, 15:00
Autor:
redred

Úrad verejného zdravotníctva SR naďalej plánuje dôsledne anonymizovať informácie o jednotlivých pacientoch.

Úrad verejného zdravotníctva SR eviduje k piatku 19. augusta na Slovensku celkovo 12 laboratórne potvrdených prípadov opičích kiahní.

"Keďže ide o pomerne nízky počet, poukazujeme, že z takto malej vzorky pacientov nateraz nemožno vyvodzovať spoľahlivé trendy, ak ide o výskyt a prejavy ochorenia u pacientov žijúcich v SR," uviedol hlavný hygienik Ján Mikas.

Dodal, že na základe tejto obmedzenej štatistickej vzorky prípadov na území Slovenska však uvádzajú niekoľko rámcových informácií, ktoré majú osvetový charakter a môžu napomôcť prevencii ochorenia, jeho včasnej diagnostike a brániť ďalšiemu šíreniu ochorenia.

Úrad verejného zdravotníctva, podľa neho, naďalej plánuje dôsledne anonymizovať informácie o jednotlivých pacientoch.

"Nateraz všetky osoby s laboratórne potvrdenými opičími kiahňami v SR sú v strednom veku. Dva prípady boli vo vekovej skupine 18 až 29 rokov, sedem prípadov vo vekovej skupine 30 až 39 rokov a tri prípady evidujeme vo vekovej skupine 40 až 49 rokov," konretizoval Ján Mikas.

Prenos

Ľudia by sa podľa neho nemali spoliehať na to, že ak nepatria do skupiny obyvateľov najviac zasiahnutej európskou epidémiou opičích kiahní, tak sa ich ochorenie vôbec netýka.

"Evidujeme výskyt ochorenia aj mimo štatisticky najviac zasiahnutej populácie. Prenos ochorenia je možný bez ohľadu na pohlavie jednotlivca, ktorý prišiel do kontaktu s infikovanou osobou či jej osobnými predmetmi," priblížil.

image

Koniec opičím kiahňam? WHO už hovorí o Kladoch

Väčšina osôb uviedla pri cestovateľskej anamnéze pobyt v zahraničí (9 z 12 osôb). Zväčša išlo o tie destinácie, v ktorých odborníci v danom čase už evidovali výskyt prípadov opičích kiahní.

Vo vzájomnej súvislosti eviduje úrad dva prípady, v ostatných prípadoch nateraz nebola zistená vzájomná súvislosť.

V približne polovici prípadov osoby uvádzali, že mali v relevantnom časovom období rizikový úzky kontakt s osobou, ktorej zdravotný stav nepoznali.

"Opakovane pritom upozorňujeme, že ochorenie sa prenáša blízkym kontaktom, ktorý nemusí mať výlučne sexuálnu povahu. Prenos je možný aj kontaminovanými predmetmi," doplnil hlavný hygeinik SR.

Hospitalizovaní boli priebežne traja pacienti s laboratórne potvrdenými opičími kiahňami.

image

Stojíme na prahu ďalšej pandémie? WHO vyhlásila pre opičie kiahne najvyšší stupeň pohotovosti

Príznaky, ktoré hlásili osoby s potvrdeným ochorením u nás

Na základe informácii z EPIS (Epidemiologický informačný systém) evidujeme prevažne typické príznaky, ktoré sú popisované pri opičích kiahňach - napríklad výskyt vyrážky, bolesť hlavy, bolesť svalov, opuchnuté lymfatické uzliny, zimnica.

Najčastejšie boli u slovenských pacientov tieto prejavy ochorenia:

1.         Výsev na tele (napr. končatiny, chrbát, tvár),

2.         výsev na intímnych partiách (genitálie, konečník),

3.         horúčka,

4.         opuch (zväčšenie) lymfatických uzlín,

5.         bolesť hlavy.

Spomedzi atypických prejavov sa ojedinele objavili aj príznaky ako črevné ťažkosti či zvracanie, kašeľ a pálenie pri močení.

Liečba obvykle trvá priemerne 2 až 4 týždne, resp. do odpadnutia poslednej chrasty, čím sa pacient stáva neinfekčný. Dĺžka liečby je individuálna, záleží na imunitnom stave a fyzickej kondícii daného jedinca.

 

01 - Modified: 2022-08-15 15:33:49 - Feat.: 0 - Title: Koniec opičím kiahňam? WHO už hovorí o Kladoch 02 - Modified: 2022-07-25 12:13:56 - Feat.: 0 - Title: Stojíme na prahu ďalšej pandémie? WHO vyhlásila pre opičie kiahne najvyšší stupeň pohotovosti 03 - Modified: 2022-06-06 14:26:49 - Feat.: 0 - Title: V USA našli odlišné kmene opičích kiahní. Rizikové kontakty by sa mohli u nás očkovať 04 - Modified: 2022-06-04 18:23:17 - Feat.: 0 - Title: Opičie kiahne: Britskí vedci varujú, že sa šíria komunitne a africkí, čo nám hrozí
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 00:27