StoryEditor

Malých pacientov s vrodeným slabinovým pruhom operujú v Bratislave novou metódou

20.07.2022, 17:00
Autor:
TASRTASR

Vrodený defekt sa niekedy prejavuje len na jednej strane a až po čase sa môže objaviť aj na druhej.

Lekári Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) operujú malých pacientov s vrodeným slabinovým pruhom novou metódou.

Operácia slabinovej prietrže je najčastejšou chirurgickou operáciou v detskom veku. Informovala hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická.  

"PIRS je veľmi jednoduchá a účinná laparoskopická metóda, pri ktorej dieťa nemá viditeľné jazvy. Jediný malý rez - cca päť milimetrov - je v pupku, ktorým zavedieme kameru do brušnej dutiny, skontrolujeme črievka a zobjektivizujeme vrodený defekt.

Počas výkonu vieme kamerou skontrolovať prítomnosť hernie (pruhu) aj na druhej strane a defekt hneď zoperovať, čo pri pôvodnej otvorenej metóde nebolo možné," povedala lekárka Kliniky detskej chirurgie Lenka Fedorová.

Vrodený defekt sa niekedy prejavuje len na jednej strane a až po čase sa môže objaviť aj na druhej. Lekári takto môžu obidva slabinové pruhy zoperovať naraz cez jeden malý rez v pupku.

Fedorová priblížila, že počas operácie pomocou ihly so šijacím materiálom, ktorú lekári vedú v slabine cez brušnú stenu, vrodený defekt obšijú.

"Po operácii nám tak ostane len vpich po ihle, ktorý bude po zahojení neviditeľný a malá jazvička schovaná v pupku," doplnila.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 01:28