StoryEditor

Covid-19: Vedci vytvorili protilátky v slepačích vajciach. Chcú ich použiť na liečbu

19.07.2022, 07:00
Autor:
redred

Náklady na výrobu týchto protilátok u sliepok sú podľa vedcov nízke, a navyše ich možno rýchlo aktualizovať pomocou antigénov, čo umožňuje získať ochranu proti práve aktuálnym variantom kmeňov.

Vedcom z Kalifornskej univerzity v Davise sa podarilo vytvoriť protilátky proti vírusu SARS-CoV-2 v slepačích vajciach.

Protilátky získané z vajec by mohli byť použité na liečbu Covid-19, alebo ako preventívne opatrenie pre tých, ktorí sú vystavení riziku nákazy.

Informovala o tom Česká televízia ČT24, pričom poukázala na štúdiu v odbornom časopise Viruses.

Nízke náklady

„Vďaka vtákom môžeme vyrobiť obrovské množstvo protilátok,“ citovala ČT24 profesora Rodriga Gallardoa z Fakulty veterinárnej medicíny UC Davis.

Spolu so svojim tímom zaočkovali sliepky dvoma dávkami troch rôznych vakcín založených na spike proteíne vírusu SARS-CoV-2. Merali protilátky vo vzorkách krvi sliepok a vo vaječných žĺtkoch tri a šesť týždňov po poslednej imunizácii.

Vedci zistili, že vajcia a séra sliepok obsahovali protilátky, ktoré rozpoznali nový koronavírus. Protilátky zo séra boli podľa ČT24 pri neutralizácii vírusu účinnejšie, pravdepodobne preto, že v krvi je celkovo viac protilátok.

Gallardo vyzdvihol, že náklady na výrobu týchto protilátok u sliepok sú nízke, a navyše ich možno rýchlo aktualizovať pomocou antigénov, čo umožňuje získať ochranu proti práve aktuálnym variantom kmeňov.

Protilátky IgY

Podľa Českej televízie produkujú vtáky typ protilátok zvaný IgY, porovnateľný s IgG u ľudí a iných cicavcov.

IgY nemá vyvolávať alergiu ani imunitné reakcie, pokiaľ je injekčne aplikovaný ľuďom. IgY sa objavuje tak v sére vtákov, ako aj v ich vajciach.

„Pretože sliepka znesie ročne asi tri stovky vajec, je možné vďaka tomu získať veľké množstvo IgY,“ uviedla ČT24 na svojej stránke.

Zhrnula, že cieľom výskumu je vývoj technológie protilátok na báze vajec.

Vedci dúfajú, že takto získané protilátky nasadia v preventívnej liečbe, napríklad v spreji.

„Slepačie vajcia sa pri výrobe vakcín využívajú už dlho, sú hlavným zdrojom osvedčených očkovacích látok proti chrípke. Ide teda o preverenú a bezpečnú technológiu,“ uzavrela Česká televízia na svojom webe.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 01:03