Vakcína
StoryEditor

Vedci pomocou nanočastíc vyvinuli novú vakcínu proti silnému typu chrípky

14.07.2022, 07:00
Autor:
redred

Štúdie na bunkových kultúrach podľa vedcov ukázali, že proteínové nanočastice na tejto úrovni fungujú.

Na americkej Georgijskej štátnej univerzite vyvinuli novú očkovaciu látku proti chrípke.

Má ísť o univerzálnu vakcínu proti chrípkovým vírusom typu B, ktoré mohli za viacero silných chrípkových epidémií.

Informovala o tom Česká televízia ČT24 na svojej stránke.

Ako ďalej spresnila, štúdie ukázali, že vakcína veľmi dobre chráni proti mnohým kmeňom tejto choroby.

Proteínové nanočastice

„V tejto štúdii sme vytvorili štruktúrne stabilizované antigény chrípky typu B a vyrobili dvojvrstvové proteínové nanočastice ako kandidátov na univerzálnu vakcínu proti tejto chrípke,“ citovala vedcov z Georgijskej štátnej univerzity ČT24.

Taktiež zistili, že vrstvené proteínové nanočastice majú potenciál ako univerzálna chrípková vakcína so zvýšenou imunitnou ochrannou účinnosťou a rozsahom.

image

Vakcína proti chrípke by skutočne mohla znížiť riziko Covid-19, ukázal najnovší výskum

Ako upozornila Česká televízia na svojej stránke, táto vakcína s nanočasticami bola zatiaľ testovaná iba na bunkových kultúrach a na myšiach.

Štúdie na bunkových kultúrach podľa vedcov ukázali, že proteínové nanočastice na tejto úrovni fungujú.

Výskum na myšiach zase doložil, že pre cicavce je vakcína bezpečná, biokompatibilná, biologicky odbúrateľná a vytvára silnú imunitnú reakciu.

Podľa ČT24, hoci sú výsledky sľubné, nestačia ešte na zavedenie vakcíny do praxe. Potrebné sú klinické testy, ktoré spoločne s procesom schvaľovania môžu trvať niekoľko rokov.

Ambiciózny cieľ

Úspech autorov povzbudil k ďalšiemu cieľu, ktorý je ešte ambicióznejší. Plánujú vytvoriť univerzálnu očkovaciu látku proti chrípke A aj B.

„Naším ďalším cieľom je skombinovať nanočastice chrípky A z našej predchádzajúcej štúdie s nanočasticami chrípky B, ktoré sme vyrobili a vytvoriť tak multivalentnú univerzálnu vakcínu proti chrípke A aj B,“ zhrnula vyjadrenia autorov štúdie ČT24 na svojom webe.

Česká televízia taktiež upozornila, že chrípka typu B má dve línie, ktoré sú geneticky odlišné a vyvolávajú rôzne imunitné reakcie.

Sezónne chrípkové vakcíny sa vyvíjajú niekedy proti jednej alebo obom líniám, vírusy však vedia očkovaniu aj inej imunite unikať. Očkovacie látky sú často neúčinné, pretože jedna z častí chrípkového vírusu, na ktorú vakcíny cielia, sa rýchlo vyvíja. V dôsledku toho je potrebné sezónne chrípkové vakcíny často vylepšovať.

01 - Modified: 2022-05-18 17:35:39 - Feat.: 0 - Title: Vakcína proti chrípke by skutočne mohla znížiť riziko Covid-19, ukázal najnovší výskum
01 - Modified: 2022-05-18 17:35:39 - Feat.: - Title: Vakcína proti chrípke by skutočne mohla znížiť riziko Covid-19, ukázal najnovší výskum 02 - Modified: 2022-05-10 05:00:00 - Feat.: - Title: Vedci do hojivých náplastí pridali nanočastice a rybí olej. Výsledok pokusu prekvapil 03 - Modified: 2021-08-08 16:09:56 - Feat.: - Title: Vakcína proti chrípke môže zabrániť vážnemu priebehu Covid-19. Ukázala najnovšia štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 12:35