Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (OĽaNO) počas 66. schôdze Národnej rady SR 29. júna 2022 v Bratislave. FOTO TASR - Jakub KotianTASR
StoryEditor

Rezort zdravotníctva chce zmeniť systém nakladania so zdravotnými odvodmi

13.07.2022, 18:00
Autor:
TASRTASR

Nová legislatíva reaguje aj na pravidelné podnety týkajúce sa tzv. podvodného prepoistenia, má tiež zabezpečiť prístup k zdravotnej starostlivosti pre všetkých v systéme verejného zdravotného poistenia.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR chce upraviť súčasný systém nakladania so zdravotnými odvodmi. Pre zdravotné poisťovne chce zadefinovať tzv. optimálny výsledok hospodárenia.

"Ak poisťovňa presiahne optimálny výsledok hospodárenia, zvyšok bude môcť použiť výlučne na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre poistencov," priblížil rezort. Zmeny má priniesť novela zákona o zdravotnom poistení.

"Samotný optimálny výsledok hospodárenia zachováva motivačný prvok pre poisťovne. Bude zohľadňovať napríklad zazmluvnenosť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a plnenie ďalších záväzkov poisťovní voči ich klientom či štátu. Zároveň vytvorí transparentný a predvídateľný priestor na primeraný zisk spoločnostiam pôsobiacim vo verejnom zdravotnom poistení," doplnil minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský.

Čo prinesie novela

Novela má okrem toho priniesť väčšiu transparentnosť mechanizmu uznávania a uhrádzania zdravotných výkonov. Poisťovne by mali po novom revízne pravidlá zverejňovať na svojej webstránke a meniť ich len raz za kalendárny rok.

V prípade neuznania výkonu bude musieť poisťovňa svoje rozhodnutie poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti odôvodniť.

Nová legislatíva reaguje aj na pravidelné podnety týkajúce sa tzv. podvodného prepoistenia, má tiež zabezpečiť prístup k zdravotnej starostlivosti pre všetkých v systéme verejného zdravotného poistenia.

"V roku 2021 sa z verejného zdravotného poistenia uhradilo vyše 5,6 miliardy eur, čo je takmer o 400 miliónov eur viac ako predchádzajúci rok. O to dôležitejšie je, aby sa financie poistencov využívali s maximálnou efektivitou, pričom profitujúcim musí byť v prvom rade pacient," doplnil Lengvarský.

Rezort novelu pripravoval v spolupráci s Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, zástupcami poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a ďalšími dotknutými subjektmi.

Aktuálne ju ministerstvo poslalo do predbežného pripomienkového konania, jej zaradenie na rokovanie vlády očakáva v septembri po ukončení pripomienkových konaní.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 20:56