StoryEditor

Handlovská nemocnica otvorila pneumologickú ambulanciu

12.07.2022, 14:30
Autor:
TASRTASR

Novootvorená pneumologická ambulancia má vybavenie podľa vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR, kde je v povinnej výbave spirometer, pulzný oxymeter, peak-flow meter s mechanickým aj elektronickým meraním.

Nemocnica v Handlovej spustila od začiatku júla prevádzku pneumologickej ambulancie. Lekár Jozef Kubík tam poskytuje štandardné odborné vyšetrenia v odbore pneumológia a ftizeológia.

"Ambulancia plánuje do budúcna spektrum vyšetrení rozšíriť a doplniť o skríningové vyšetrenie spánkového apnoe - nočnú pulznú oxymetriu, kompletné funkčné vyšetrenie pľúc, USG vyšetrenia pleurálnych dutín aj s realizáciou pleurálnych punkcií a drenáží ambulantne a v neposlednom rade chceme rozbehnúť aj fibrobronchoskopické vyšetrenia v rámci onkologickej diagnostiky," uviedol v utorok Kubík.

Novootvorená pneumologická ambulancia má vybavenie podľa vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR, kde je v povinnej výbave spirometer, ďalej je pre pacientov k dispozícii pulzný oxymeter, peak-flow meter s mechanickým aj elektronickým meraním.

Kde ju nájdete

"Ambulancia sídli v priestoroch bývalej detskej ambulancie, v suteréne polikliniky. Ordinujeme od pondelka do piatku vždy v čase od 7.00 h do 15.00 h," ozrejmil Kubík.

Celý región okresu Prievidza má podľa neho veľmi vysokú chorobnosť v oblasti respiračných ochorení, čo je pochopiteľné vzhľadom na jeho dlhodobú orientáciu na priemyselnú výrobu, ako aj na banský priemysel a s tým súvisiacim znečistením ovzdušia.

"Treba však povedať, že posledné dva roky pandémie COVID-19 postihli pľúcnych pacientov asi najviac. Ambulancie pracovali v oklieštených podmienkach, venovali sa prakticky len týmto pacientom," podotkol lekár.

Kubík v minulosti zastával funkciu primára oddelenia pľúcnych chorôb Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach.

V tejto súvislosti pripomenul, že toto oddelenie ako prvé reprofilizovali pre pacientov s COVID-19, tým aj úplne pozastavila akúkoľvek diagnostiku a liečbu celého spektra pľúcnych pacientov.

"Samozrejme sa aj posledné vrátilo do svojej pôvodnej podoby, aj keď stále nie úplne do režimu pred pandémiou. Preto tu jednoznačne vidím potrebu posilniť ambulantnú zdravotnú starostlivosť v tomto odbore," dodal odborník.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 22:07