FOTO TASR - Martin BaumannTASR
StoryEditor

Počas horúčav riešili v skalickej nemocnici desiatky prípadov prehriatia

09.07.2022, 10:30
Autor:
TASRTASR

Pacientov prijímali s prejavmi malátnosti, ospalosti, bolesťami hlavy, závratmi aj pokolapsovými úrazmi rôzneho charakteru.

Desiatky pacientov po kolapsovom stave alebo s kolapsom v dôsledku prehriatia organizmu ošetrili na urgentnom príjme (UP) Fakultnej nemocnice AGEL Skalica za uplynulých desať dní, kedy Slovákov trápili mimoriadne vysoké teploty. Najčastejšie išlo o osamotených seniorov, ktorí nedodržiavali pitný režim a osoby po požití alkoholických nápojov, informoval vedúci lekár UP Ivan Slovianyn.

Pacientov prijímali s prejavmi malátnosti, ospalosti, bolesťami hlavy, závratmi aj pokolapsovými úrazmi rôzneho charakteru. "Najviac ohrozenými skupinami sú pacienti s kardiovaskulárnymi ťažkosťami, s obezitou, s mentálnymi ochoreniami, astmatici a tí, ktorí užívajú napríklad diuretiká alebo lieky na vysoký krvný tlak. Rizikovou skupinou z tohto pohľadu sú aj deti, tehotné ženy a dojčiace mamičky," uviedol Slovianyn.

Horúčavy si vyžiadali v skalickej nemocnici denne jeden až dva výjazdy záchranárov k osobám s kolapsovými stavmi. Väčšina bola zvládnutá na mieste posádkou záchrannej zdravotnej služby alebo ambulantne, a to vrátane krátkodobého odsledovania a tekutinovej rehydratácie pacientov na expektačnom lôžku. Dôvodom pre ústavnú liečbu boli v tejto súvislosti horúčavami podnietené komplikácie základného chronického ochorenia a v zriedkavých prípadoch akútne komplikácie typu infarkt myokardu, mozgová príhoda a trauma po úraze.

Najväčší pozor z hľadiska veku by si podľa vedúceho lekára UP mali dávať staršie osoby, tehotné a dojčiace mamičky. Aby sa vyhli stavom prehriatia, odporúča sa všetkým v čase horúčav dodržiavať predovšetkým pitný režim. Neodporúčajú sa sladené perlivé a vysoko mineralizovane nápoje, ako aj alkoholické nápoje.

"Odporúča sa prijímať tekutiny v menších dávkach a častejšie, rovnomerne počas celého dňa, približne 1,5 – 2,5 litra. Najvhodnejšia je pitná voda. Pri výbere pramenitých minerálnych vôd je potrebná opatrnosť, aby sa nezvyšoval príjem sodíka. Vo vyššom veku je zvýšená potreba vitamínov a antioxidantov, preto výber vhodných nápojov treba prispôsobiť konkrétnemu zdravotnému stavu osoby a vonkajším podmienkam," špecifikoval Slovianyn s odporúčaním, že starším ľuďom, ktorí nepociťujú taký smäd, sa odporúča tzv. "optické pitie", čo znamená, že ráno treba nachystať do fľaše potrebné množstvo vody na celý deň a postupne uvedený objem vypiť. Nedostatok tekutín sa môže doplniť neprisladenými ovocnými a zeleninovými šťavami, nesladeným čajom z ovocia či byliniek.

01 - Modified: 2023-08-23 07:00:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejší mesiac bol júl. Ako ovplyvňujú vysoké teploty zdravie? 02 - Modified: 2023-07-18 13:53:03 - Feat.: - Title: Na urgentnom príjme levickej nemocnice stúpol počet pacientov s dehydratáciou a úpalom 03 - Modified: 2023-07-18 16:10:06 - Feat.: - Title: Aké teplo znesie náš organizmus? Vedci prišli s novými zisteniami 04 - Modified: 2023-07-16 15:00:00 - Feat.: - Title: V letných horúčavách vyberajte vhodné potraviny. Chladivé účinky majú šalátové listy alebo jogurty 05 - Modified: 2023-07-15 10:00:00 - Feat.: - Title: Ľudia s vysokým krvným tlakom by nemali skákať rozhorúčení do studenej vody
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 16:16