StoryEditor

Vyoperované nesprávne oko: Tieto opatrenia majú zabrániť chybám počas operácie

05.07.2022, 07:00
Autor:
TASRTASR

Nemocnice dodržujú viaceré opatrenia, ktoré majú zabrániť chybám počas operácie. V niektorých sú zavedené interné kontroly.

Vyplýva to zo stanovísk, ktoré TASR poskytli v súvislosti s vyoperovaním nesprávneho oka v ružinovskej nemocnici.

Nemocnica po incidente preškolila personál v predoperačnej príprave a do takzvaného checklistu sa zapracovali nové poznatky.

Banská Bystrica

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici sa označenie operovanej strany kontroluje v rôznych fázach prípravy pacienta na operačný výkon.

Hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje ozrejmila, že spracovali aj nadstavbu k informovanému súhlasu pacienta.

"K väčšine operačných výkonov, vrátane oftalmologických, už máme vypracované informačné hárky k výkonom, v ktorých dostane pacient od lekára v ústnej aj v písomnej forme komplexnú informáciu o zákroku," dodala.

Súčasťou hárku je podľa nej aj označenie operovanej strany.

Prešov

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove sa označenie strany kontroluje minimálne trikrát.

"Na oddelení pred prevozom na operačnú sálu, pri prevzatí pacienta na operačný trakt a v okamihu pred začatím operácie," ozrejmil primár oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny Boris Mavrodiev.

Zároveň skonštatoval, že opatrenia sú za predpokladu ich dodržiavania pracovníkmi dostatočné. "Nedodržanie určených postupov je považované za hrubé porušenie pracovnej disciplíny," upozornil.

Trnava

Aj Fakultná nemocnica Trnava má podľa referenta pre vzťahy s verejnosťou Mateja Martoviča dodržiavať všetky opatrenia, ktoré sú v zmysle odporúčania ministerstva zdravotníctva.

Sieť nemocníc ProCare a Svet zdravia začala kontrolné protokoly bezpečnej operácie do praxe podľa hovorcu Tomáša Kráľa zavádzať od roku 2017.

V nich sa definuje zoznam kontrol, ktoré sa musia splniť v troch fázach operácie.

"Ide napríklad o správne označenie strany miesta operácie pri párových orgánoch, opätovné skontrolovanie alergií pacienta či sterility všetkých nástrojov," priblížil. Správne vypĺňanie protokolov sa podľa neho kontroluje.

Michalovce a Trebišov

V Michalovskej a Trebišovskej nemocnici je podľa hovorcu zavedený aj systém bezpečnej identifikácie pacientov pomocou 2D náramkových kódov.

"Je priamo previazaný s ďalším inovatívnym systémom bezpečného dávkovania a podávania liekov cez automatizovanú centrálnu prípravovňu liekov," dodal. Avizuje, že systémy sa plánujú zaviesť aj do ďalších nemocníc.

Neohlásené kontroly dodržiavania opatrení sa vykonávajú aj v nemocniciach, ktoré patria pod skupinu Agel SK, uviedla to hovorkyňa skupiny Martina Pavliková.

"Interné procesy nastavujeme podľa osvedčených a efektívnych európskych systémov medicínskej kvality vrátane pravidelných auditov a pripravujeme naše zariadenia na akreditáciu v týchto systémoch," skonštatovala.

Žilina a Nitra

Fakultné nemocnice v Žiline a Nitre, rovnako ani košická univerzitná nemocnica, na otázky o bezpečnosti neodpovedali.

Bezpečnostné opatrenia, ktoré sa majú dodržiavať, sú definované aj legislatívne. V nemocniciach je podľa rezortu zdravotníctva zavedený interný systém hodnotenia bezpečnosti pacienta.

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti má mať tiež vypracovaný checklist, teda kontrolný protokol na zaistenie bezpečnosti pacienta v perioperačnom období.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 00:03