Getty Images/iStockphoto
StoryEditor

V lete výborne osvieži. Obsahuje vlákninu či omega 3 mastné kyseliny, pomôže i pri bolesti zubov

03.07.2022, 07:00
Autor:
redred

Mäta. Táto známa bylina má v našich domácnostiach veľkú tradíciu.

Ako uviedol Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hl.m. na svojom profile na sociálnej sieti, účinnými látkami sú silice s obsahom mentolu, flavonoidy, triesloviny, horčiny.

„Konzumácia mäty dodáva organizmu vitamíny ako sú A, B a C, draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, sacharidy, sodík, tuk, vlákninu, železo, vápnik, zinok, omega 3 a 6 mastné nenasýtené kyseliny,“ spresnila na profile regionálneho úradu Mgr. Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia.

Dodala, že ju môžeme použiť na dochutenie kokteilov, prípravu rôznych nápojov, na dozdobenie dezertov i ako súčasť osviežujúcich smoothies.

„Vo forme odvaru je výborná aj na výplachy ústnej dutiny pri bolestiach zubov, ďasien a na potlačenie nepríjemného zápachu z úst,” napísal Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hl.m. na sociálnej sieti.

Čaj

Výborným je, podľa neho, i čaj pripravený z mäty.

„Ten jednoducho urobíme tak, že zalejeme čerstvé a umyté lístky horúcou vodou. Čaj je vhodný pri žalúdočných problémoch aj na upokojenie nervozity. Je výborným pomocníkom pri prechladnutí a kašli,” doplnila Mgr. Zuzana Klinčáková.

Mäta je podľa odborníčky z Poradne zdravia účinná aj v kombinácii s inými bylinkami ako je napríklad lipa, rozmarín, rumanček a jej pridaním do čajových zmesí vylepší chuť každého čaju.

Priblížila, že mäta je trvalka, ktorá dorastá až do 80 centimetrov. Má mäkké, veľké a tmavo zelené listy pokryté chĺpkami, voňajú po mentole a sú chladivé.

Privoláva lásku?

„Prospievajú jej vlhké, ale aj slnečné miesta. Kvitne od júna do septembra,” zhrnul Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hl.m. na svojom profile.

Zbierajú sa listy alebo vňať tesne pred kvitnutím. Najlepšie na dopoludnie, kedy obsahuje maximum silíc.

Môžeme ju podľa úradu aj sušiť, no skladovaná má byť bez prístupu vzduchu a vlhkosti, aby nestratila arómu.

Vetvičky mäty sa používali na výzdobu stolov, vešali sa na chalupy pod trámami na privolanie lásky a vplietali sa do vlasov ženíchov a neviest.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 00:53