čakáreň, čakárne, poliklinika, nemocnica, lekári, pacienti, dochodci, zdravotná starotlivosť, poplatky u lekára, poisťovne, poliklinika Šustekova Bratislava-Petržalka, odvody, zdravotné poistenie
StoryEditor

Slovenské nemocnice a pacienti môžu prísť o stovky miliónov eur, varujú asociácie v zdravotníctve

01.07.2022, 07:00
Autor:
redred

Slovensko môže prísť o historickú investíciu do zdravotníctva. Neustále odkladanie zverejnenia kritérií výberu nemocníc, ktoré dostanú prostriedky z plánu obnovy, vážne ohrozuje realizáciu projektov a šancu pacientov na Slovensku na nové a zrekonštruované nemocnice.

Upozornili v spoločnom vyhlásení Asociácia na ochranu práv pacientov, Asociácia súkromných lekárov a Asociácia nemocníc Slovenska.

„Ako predstavitelia najväčších zdravotníckych organizácií trváme na tom, že podpora nemocníc z plánu obnovy má viesť k zlepšeniu zdravotnej starostlivosti pre všetkých občanov krajov a miest, teda aj v prospech zdravotníckych zariadení v regiónoch,“ uviedli v stanovisku zástupcovia asociácií.

Odmietajú, aby sa obyvatelia a pacienti v regiónoch stali občanmi druhej kategórie.

Plán obnovy

Podľa nich majú nemocnice vo všetkých regiónoch Slovenska pripravené kvalitné projekty, ktoré by bez financií z plánu obnovy nedokázali zrealizovať.

„Súčasťou týchto plánov je aj výstavba nových nemocníc. Zároveň výzvu na spravodlivú podporu všetkých, aj neštátnych nemocníc na Slovensku podpísalo cez našu iniciatívu www.pomozsvojejnemocnici.sk už viac ako 16 000 ľudí a postavilo sa za ňu množstvo starostov, primátorov a predstaviteľov VÚC,“ spresnili zástupcovia lekárov a pacientov v stanovisku.

Opätovne vyzvali vládu, aby bol návrh pripravený na základe transparentných a spravodlivých kritérií, a nie na základe politického rozhodnutia.

Hlavným faktorom by mala byť pripravovaná optimalizácia siete nemocníc, ktorá sa nedá uskutočniť bez investícií do reprofilizácie nemocníc.

„Pripomíname taktiež, že s reformou siete nemocníc sme súhlasili iba na základe prísľubu, že finančné prostriedky z plánu obnovy budú použité na potrebné a prínosné zmeny pre všetky nemocnice a pacientov, ktorí sa v nich liečia,“ zhrnuli v stanovisku.

01 - Modified: 2024-04-16 06:59:38 - Feat.: - Title: ANS sa dohodla na pokračovaní zmlúv aj s VšZP a Dôverou 02 - Modified: 2024-02-27 09:02:59 - Feat.: - Title: ASL: Ak sa nezvýšia zdroje pre ambulantný sektor, zavedú sa poplatky. Ministerstvo reaguje 03 - Modified: 2024-02-14 15:30:20 - Feat.: - Title: Tabuľka: Ministerstvo zverejnilo plán prerozdelenia financií v zdravotníctve 04 - Modified: 2024-02-23 09:24:56 - Feat.: - Title: Pacienti sa dokážu domôcť svojich práv, tvrdí zo skúseností AOPP 05 - Modified: 2024-01-31 11:53:09 - Feat.: - Title: Asociácia nemocníc a zdravotnícki odborári vyzývajú ministerstvo na zverejnenie plánu prerozdelenia financií
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 11:37