Polina Tankilevitch Pexels
StoryEditor

Môže prísť letná vlna covidu, hovorí český odborník

30.06.2022, 07:00
Autor:
redred

Lekári sa obávajú i súbehu ďalšej vlny koronavírusu s chrípkou.

Na jeseň bude v Česku potrebné proti Covid-19 preočkovať asi 2,5 milióna ľudí, a to seniorov a chronicky chorých, ktorých nákaza môže ohroziť na živote.

Odborníci sa obávajú súbehu ďalšej vlny koronavírusu s chrípkou. Informácie zazneli v diskusii Asociácie inovatívneho farmaceutického priemyslu (AIFP) k očkovaniu, uviedla Česká televízia ČT24 na svojej stránke.

Ochrana

Taktiež citovala riaditeľa českého Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky Ladislava Dušeka, ktorý uviedol, že na jeseň zaočkovaným asi skončí ochrana, ktorú im poskytla vakcína proti Covid-19, pretože od posledných dávok to už bude dlhá doba.

Ochrana proti ťažkému priebehu v prípade nakazenia, podľa neho však trvá aj viac ako osem mesiacov.

„Na jeseň bude treba preočkovať v pomerne svižnom tempe dva milióny seniorov a 500 000 chronicky vážne chorých ľudí, ktorí majú nižší vek,“ dodal Ladislav Dušek.

Európska agentúra pre lieky už hodnotí vakcíny spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna upravených na variant omikron, takže by mohli byť už na jeseň dostupné.

Letná vlna

Podľa ČT 24, Ladislav Dušek očakáva sezónnosť vírusu, teda pokračujúce oslabenie nákazlivosti v teplom letnom období, napriek tomu ale pripúšťa „letnú vlnu“ spôsobenú nákazlivejším variantom BA.5.

Proti pôvodnému variantu, ktorý prišiel v marci 2020 z Wu-chanu je podľa Dušeka nákazlivejší viac ako desaťkrát.

„Je tu respiračná nákaza s takou vysokou nákazlivosťou, že ju zrejme nepôjde „ukaranténovať“. Nepôjde ju úplne v populácii zastaviť a našou jedinou zbraňou bude očkovanie,“ citovala Česká televízia odborníka.

Vedúci oddelenia epidemiológie Štátneho zdravotného ústavu Ján Kynčl predpovedá v nadchádzajúcej sezóne súbeh koronavírusovej epidémie s chrípkovou.

„U seniorov s ďalšími chorobami vie chrípka vyčíňať minimálne rovnako ako veľmi zlý covid,“ zhrnul Ladislav Dušek.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 21:30