.
StoryEditor

O smrti je dôležité rozprávať sa, upozorňujú odborníci

26.06.2022, 08:00
Autor:
TASRTASR

Diskusia o téme zomierania sa uskutočnila v piatok v bratislavskom kine Lumiére.

O smrti je dôležité rozprávať sa, no v spoločnosti je to stále tabu. Uviedli to odborníci na paliatívnu medicínu po premietaní dokumentu Jednotka intenzívniho života. Ten mapoval tri roky na oddelení paliatívnej starostlivosti.

Diskusia o téme zomierania sa uskutočnila v piatok (24. 6.) v bratislavskom kine Lumiére. "Verejnosti sme chceli spoločne priniesť odbornú debatu o konci života, ktorá sa bytostne dotýka každého z nás," priblížila prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie a predsedníčka správnej rady neziskovej organizácie Deťom s rakovinou Alexandra Kolenová.

Odborníci poukázali na dôležitosť paliatívnej medicíny. Tá si podľa primárky paliatívneho oddelenia z Národného onkologického ústavu v Bratislave Andrey Škrípekovej vyžaduje kreatívny aktívny prístup. "Paliatíva používa komunikáciu ako jeden z nástrojov podobných chirurgovmu nožu," skonštatovala.

V tejto súvislosti poukázal primár Kliniky paliatívnej medicíny 1. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej a Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe Ondřej Kopecký na to, že rola paliatívnej starostlivosti a zdravotníckeho personálu sa postupne mení. "K sprevádzaniu v záverečnom období života sa pridáva už aj zaistenie komfortu pacienta a jeho rodiny v rôznych rovinách – medicínskej, psychologickej, spirituálnej a sociálnej," ozrejmil.

Film režisérky Adély Komrzý, ktorá sa tiež na diskusii zúčastnila, sa venuje téme paliatívnej starostlivosti. Dokument získal ocenenie Český lev, Cenu českej filmovej kritiky a dve ceny na Medzinárodnom filmovom festivale Karlove Vary.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 10:40