StoryEditor

V Česku vznikne Národný inštitút virológie a bakteriológie. Pomôže zvládnuť budúce pandémie

24.06.2022, 15:00
Autor:
redred

Vznikajúci Národný inštitút virológie a bakteriológie má za cieľ prepojiť výskumníkov a zlepšiť koordináciu ich kapacít pri zvládaní nových epidémií.

Aby sa v budúcnosti darilo lepšie zvládať krízové ​​situácie späté s nečakanými nákazami, vzniká v Česku Národný inštitút virológie a bakteriológie.

Nepôjde o nový vedecký ústav postavený na zelenej lúke, ale o výskumnú sieť troch desiatok rôznych pracovísk a vedeckých tímov.

Informovala o tom česká Akadémia vied na svojej stránke.

Projekt je financovaný čiastkou 1,3 miliardy korún z prostriedkov Európskej únie. Zapojili sa doň skupiny z Akadémie vied ČR, Univerzity Karlovej, Masarykovej univerzity, Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe a Univerzity Palackého v Olomouci.

Prepojenie vedcov

Hlavným koordinátorom vznikajúceho centra bude Ústav organickej chémie a biochémie českej Akadémie vied.

O potrebe zriadiť „virologické centrum“, ktoré by bolo obdobou nemeckého Inštitútu Roberta Kocha, volala predsedníčka českej Akadémie vied Eva Zažímalová.

„Verím, že bude tvoriť počiatočné štádium pre vytvorenie národného inštitútu zameraného nielen na výskum infekčných chorôb a vývoj nových liečiv proti nim, ale i na prevenciu a modelovanie možného rizikového vývoja,“ spresnila Eva Zažímalová.

Vznikajúci Národný inštitút virológie a bakteriológie má za cieľ prepojiť výskumníkov a zlepšiť koordináciu ich kapacít pri zvládaní nových epidémií.

„Úlohou inštitútu bude poskytovať odborné stanoviská a konzultácie vedúcim predstaviteľom krajiny, čo je kľúčové pre účinnú reakciu v prípade potenciálnych nových epidémií,“ priblížila česká Akadémia vied na svojom webe.

Tri oblasti

Výskum konzorcia sa bude podľa akadémie sústrediť na tri hlavné oblasti.

Prvá je štúdium interakcie medzi vírusmi či baktériami a hostiteľmi, teda napríklad porozumenie mechanizmom, ako sa vírusy a baktérie v infikovaných organizmoch množia a ako spôsobujú ochorenie.

Druhou oblasťou je štúdium imunitnej odpovede napadnutého organizmu, vrodenej a získanej imunity proti patogénom.

A treťou výskum a vývoj nových diagnostických nástrojov i liečiv proti infekčným ochoreniam.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 02:42