StoryEditor

Objav: Teplota mozgu sa mení. Rozdielna je u mužov i žien a s vekom sa zvyšuje

21.06.2022, 15:00
Autor:
redred

U zdravých účastníkov bola priemerná teplota mozgu 38,5 stupňa a u mužov môže stúpnuť jeho teplota až na 40,9 stupňa Celzia, ukázala najnovšia štúdia.

Vedcov prekvapila teplota ľudského mozgu. Zistenie by mohlo pomôcť s diagnózou porúch.

Informovala o tom Česká televízia ČT24 na svojej stránke.

Výsledky štúdie publikované v časopise Brain ukázali, že teplota mozgu sa môže výrazne líšiť pri zmene rôznych faktorov.

„Vedci zistili, že teplota mozgu sa premieňa napríklad podľa dennej doby. Mozog je však zvyčajne teplejší ako zvyšok organizmu,“ citovala vedcov ČT24.

Spresnila, že výskum viedli experti z britského Laboratória molekulárnej biológie.

Analyzovali údaje o teplote mozgu dvoch skupín, a to pacientov na jednotke intenzívnej starostlivosti, ktorým bol vykonaný sken pri poranení mozgu, a zdravým dobrovoľníkom, ktorí sa do štúdie prihlásili.

Obom skupinám ju autori merali ráno, popoludní a večer.

„Bežne sa udáva, že teplota ľudského tela je 37 stupňov Celzia. U zdravých účastníkov bola priemerná teplota mozgu 38,5 stupňa, teda o viac ako dva stupne vyššia ako teplota nameraná pod jazykom,“ napísala ČT24 na svojom webe.

Autori výskumu taktiež zistili, že u zdravých dospelých mužov môže stúpnuť teplota mozgu až na 40,9 stupňa Celzia a pritom nemajú žiadne zdravotné komplikácie.

„Zistili sme, že teplota mozgu večer pred spaním klesá a potom stúpa počas dňa. Máme dôvod domnievať sa, že toto denné kolísanie súvisí s dlhodobým zdravím mozgu, čo dúfam, budeme skúmať ďalej,“ uviedol vo vyhlásení autor štúdie John O'Neill.

Ďalšími významnými faktormi sa ukázali byť vek a u žien aj fázy menštruačného cyklu.

Podľa Českej televízie boli ženské mozgy v priemere asi o 0,4 stupňa Celzia teplejšie ako mužské. Tento rozdiel medzi pohlaviami pravdepodobne spôsobuje práve menštruačný cyklus.

Výsledky tiež ukázali, že teplota mozgu sa zvyšuje s vekom, a to najmä v hlbokých oblastiach mozgu, kde priemerný nárast podľa údajov bol 0,6 stupňa Celzia.

„Vedci predpokladajú, že schopnosť mozgu sa ochladzovať sa môže s vekom zhoršovať. Aj preto potrebné ďalej skúmať, či existuje súvislosť s rozvojom mozgových porúch a teplotou orgánu,“ zhrnula ČT24 pozorovania odborníkov.

Ak sa zistenia potvrdia, môže to pomôcť k lepšej diagnostike porúch mozgu a jeho liečbe.

01 - Modified: 2024-01-19 10:53:43 - Feat.: - Title: Digitálna technológia mení detské mozgy, uvádza štúdia s vyše 30 000 účastníkmi 02 - Modified: 2021-09-01 11:15:35 - Feat.: - Title: Toto ovocie zlepšuje spánok, chráni i pred degeneratívnymi ochoreniami mozgu 03 - Modified: 2021-08-12 15:09:12 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia môže pomôcť odhaliť demenciu z jedinej snímky mozgu
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 12:38