StoryEditor

V Martine otvorili nové centrum pre kriticky chorých novorodencov

21.06.2022, 07:00
Autor:
redred

Najväčšou medicínskou výzvou pracoviska súčasnosti sú deti na hranici životaschopnosti a ďalší rozvoj starostlivosti o všetkých novorodencov.

Neonatologická klinika martinskej Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Martin získala po rokoch práce v stiesnených podmienkach nové moderné priestory určené na poskytovanie urgentnej starostlivosti o kriticky chorých novorodencov.

Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Katarína Kapustová.

Ako ďalej spresnila, na ich dostavbu, vrátane zabudovaných technológií, nemocnica preinvestovala asi 2,5 milióna eur.

Ďalších 1, 2 milióna eur bolo investovaných do prístrojového vybavenia tohto moderného centra.

Nové priestory

Nemocnica použila prostriedky z kapitálových výdavkov ministerstva zdravotníctva a z vlastných zdrojov.

„Martinské centrum urgentnej starostlivosti o kriticky chorých novorodencov dokáže zabezpečiť vysoko špecializovanú zdravotnú starostlivosť o 22 kriticky chorých a 16 vážne chorých novonarodených detí,“ spresnila Katarína Kapustová.

V jeho priestoroch sa nachádza jednotka intenzívnej starostlivosti, jednotka vysokošpecializovanej starostlivosti, dve mliečne kuchynky na prípravu mliečnych dávok, miestnosť na prípravu infúznych roztokov.

Podľa hovorkyne martinskej nemocnice, tu vznikol aj samostatný ubytovací trakt pre sedem mamičiek kriticky chorých novorodencov, ktorý má tri izby, dennú miestnosť s kuchynským kútom, kúpeľňu a toalety.

„Nové priestory Neonatologickej kliniky zvýšia štandardy hospitalizácie najmenších pacientov a ich rodičov a zároveň sú veľkým prínosom aj pre celý zdravotnícky personál poskytujúci novorodencom špičkovú zdravotnú starostlivosť,“ objasnila Katarína Kapustová.

image

Univerzitná nemocnica Martin

Najkomplexnejšia starostlivosť

Neonatologická klinika poskytuje podľa nej na Slovensku najkomplexnejšiu liečebnú starostlivosť kriticky chorým a chorým novorodencom.

Ide o intenzívnu starostlivosť o extrémne nezrelé deti, ako aj o perioperačnú starostlivosť o chorých novorodencov vyžadujúcich intervenčný chirurgický zákrok (okrem výkonov špecializovanej kardiológie centralizovanej v Detskom kardiocentre a korekcie rázštepov pery a podnebia).

Podľa Kataríny Kapustovej, martinské neonatologické centrum poskytuje zdravotnú starostlivosť predovšetkým novorodencom zo severu Slovenska, jeho pacientami sú však nezriedka deti z celej republiky.

„Vďaka vedeniu martinskej univerzitnej nemocnice, ako aj medzinárodne akceptovanej vedecko výskumnej aktivite, disponuje v súčasnosti špičkovým prístrojovým vybavením v dostatočnom rozsahu a počte,“ doplnila.

Najväčšou medicínskou výzvou pracoviska súčasnosti sú deti na hranici životaschopnosti a ďalší rozvoj starostlivosti o všetkých novorodencov.

image

Univerzitná nemocnica Martin

Už dvadsať rokov

„Klinika prešla počas posledných 20 rokov pod vedením prednostu prof. Mirka Zibolena a primárky doc. Kataríny Maťašovej rýchlym vývojom a stala sa najvýznamnejším neonatologickým centrom na Slovensku,“ vysvetlila Katarína Kapustová.

Dnes tu pôsobí 17 lekárov, z toho 14 kvalifikovaných a 53 sestier, z toho 42 špecialistiek.

Upozornila, že ako jediné pracovisko na Slovensku poskytuje možnosť ďalšieho vzdelávania lekárov a sestier v neonatológii, ako aj doktorandského štúdia zdravotníckym pracovníkom.

V jej radoch pôsobia hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre neonatológiu, predsedníčka výboru odbornej spoločnosti lekárov i predsedníčka odbornej spoločnosti sestier.

Martinská Neonatologická klinika taktiež oslavuje 20 rokov svojej existencie. Štatút kliniky získala v roku 2002, kedy už mala martinská nemocnica samostatné novorodenecké oddelenie.

„O jej vznik sa pričinili predovšetkým vtedajší dekan Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského a prednosta gynekologickej kliniky prof. Ján Danko a prednosta detskej kliniky prof. Ján Buchanec. Otvorenie centra urgentnej starostlivosti o kriticky chorých novorodencov je ďalším dôležitým míľnikom v poskytovaní vysoko špecializovanej starostlivosti o najmenších pacientov Univerzitnej nemocnice Martin,“ zhrnula Katarína Kapustová.

01 - Modified: 2024-03-07 09:58:04 - Feat.: - Title: V Univerzitnej nemocnici Martin otvorili Centrum robotickej chirurgie 02 - Modified: 2024-01-10 14:22:39 - Feat.: - Title: Novým riaditeľom Univerzitnej nemocnice Martin sa dočasne stal Peter Durný 03 - Modified: 2023-12-15 08:47:30 - Feat.: - Title: Kto postaví nemocnicu v Martine? Relevantnú ponuku dali tri stavebné firmy 04 - Modified: 2023-12-15 08:23:26 - Feat.: - Title: V UNM operovali robotickým systémom 17-ročnú pacientku s vrodenou polypózou čreva 05 - Modified: 2023-10-02 10:00:00 - Feat.: - Title: Top lekár Dalibor Murgaš z Univerzitnej nemocnice Martin: Deti by nemali poznať utrpenie
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 04:34