StoryEditor

Aj týmto sa môžeme pri kúpaní nakaziť. Hygienici pripravili návod, ako si pri ňom chrániť zdravie

20.06.2022, 15:00
Autor:
redred

Voda, napríklad na prírodných vodných plochách, môže byť kontaminovaná i výlučkami hlodavcov a psov. Na ľudí sa môžu preniesť leptospiry. Podľa odborníkov môže dôkladné osprchovanie znížiť riziko kontaminácie až desaťnásobne.

Vodou vo verejných bazénoch sa najčastejšie šíria pôvodcovia črevných nákaz, ktoré vyvolávajú hnačky najmä u detí, tiež vírusové ochorenia, napríklad zápaly očných spojoviek či vírusový zápal pečene typu A.

Informoval za Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Poprade Mgr. Roman Rams, MPH.

„Možno sa nakaziť aj parazitárnymi červami (mrľa ľudská, škrkavka detská). Deti a dospelí sú na umelých kúpaliskách vystavení aj pôsobeniu mikroskopických húb, plesní a kvasiniek, ktoré vyvolávajú povrchové ochorenia kože, nechtov, vlasov a slizníc a prejavujú sa úporným svrbením. Ide najmä o rôzne typy dermatitíd, urologické aj gynekologické infekcie,“ pokračoval.

Kontrola kúpalísk

Voda, napríklad na prírodných vodných plochách, môže byť podľa Romana Ramsa kontaminovaná aj výlučkami hlodavcov a psov. Na ľudí sa môžu preniesť leptospiry.

„Tie vyvolávajú ochorenie, ktoré sa prejavuje podobne ako pri chrípke, alebo prebieha s príznakmi ochorení centrálnej nervovej sústavy (zápal mozgu a mozgových blán), s postihnutím pečene a obličiek. Mikrobiologická kontaminácia môže spôsobiť po prehltnutí vody žalúdočné a črevné problémy, u detí hnačky,“ doplnil.

Ako uviedol Ing. Darko Babjak z Odboru hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva SR, počas kúpacej sezóny (tá je u nás od 15. júna do 15. septembra, kedy sa očakáva najväčší počet kúpajúcich sa) hygienici na Slovensku kontrolujú s rôznou frekvenciou viac ako 80 prírodných vodných plôch.

„Okrem toho pribúda k 350 celoročne prevádzkovaným umelým kúpaliskám aj približne 200 sezónnych zariadení,” spresnil.

Dodal, že stav prírodných vodných plôch a umelých kúpalísk počas kúpacej sezóny aktualizujú každý týždeň, spravidla v piatok.

„Aktuálnu kvalitu vody na kúpanie je dôležité si skontrolovať, najmä ak ide o lokality, ktoré nemajú prevádzkovateľa, alebo ktoré mali v minulosti problémy s kvalitou vody na kúpanie,“ objasnil Darko Babjak.

Zdravotné riziká

„Prevádzka umelých kúpalísk môže okrem benefitov a možnosti relaxu priniesť pre ich klientov aj zdravotné riziká. Ak návštevníci nerešpektujú nariadenia prevádzkovateľa, hygienické pravidlá, prípadne navštevujú kúpaliská s prenosnými ochoreniami, sú zdrojom kontaminácie vody a ostatných priestorov,“ vysvetlil Roman Rams.

To si podľa neho vyžaduje priebežnú dezinfekciu bazénovej vody a plôch, čo môže mať za následok tvorbu vedľajších produktov dezinfekcie.

Podľa odborníkov môže dôkladné osprchovanie znížiť riziko kontaminácie až desaťnásobne.

„Pre zabezpečenie hygienicky vyhovujúcej kvality vody na kúpanie je rovnako dôležité sledovanie kvality vody prevádzkovateľmi kúpalísk a priebežné prijímanie opatrení, ako aj dodržiavanie pravidiel zo strany návštevníkov a rešpektovanie pokynov personálu. Ak budeme všetci ohľaduplní k ostatným, tak sa budeme kúpať a plávať zdravšie,“ zhrnul Roman Rams.

Uzavrel, že pri kúpaní nie je možné úplne vylúčiť kontakt s rôznymi druhmi mikroorganizmov šíriacich sa vodou, no problém nastane vtedy, ak sa neprimerane premnožia.

Zásady

Roman Rams taktiež pripravil za popradský regionálny úrad verejného zdravotníctva návod, ako si chrániť zdravie počas kúpania.

Všeobecné zásady pri kúpaní

  • kúpanie a pobyt na kúpaliskách je ideálny pre zdravých jedincov
  • navštevujte oficiálne prevádzkované kúpaliská a vodné plochy, ktorých kvalita je monitorovaná orgánmi verejného zdravotníctva; pred ich návštevou sa informujte o ich aktuálnom stave
  • nenechávajte deti bez dozoru dospelej osoby
  • dodržiavajte zásady správania sa na kúpaliskách, pokyny prevádzkovateľov i výstražné upozornenia v blízkosti prírodných vodných plôch
  • všímajte si okolie, vrátane výskytu príznakov ochorenia u ostatných návštevníkov, držte si odstup od ľudí s príznakmi respiračného ochorenia alebo s podozrivou vyrážkou na tele
  • po každom kúpaní sa čo najskôr dôkladne osprchujte, vyperte plavky a prezlečte sa do suchého oblečenia

Zásady kúpania sa na prírodných vodných plochách

  • nevstupujte do neznámej stojatej či tečúcej vody
  • do hlbokej vody by sa mali odvážiť iba zdatní plavci a ani tí nikdy nie jednotlivo, nepreceňujte svoje schopnosti a sily
  • vstupujte do vody postupne, vyhýbajte sa prudkému ochladeniu organizmu
  • nevstupujte do vody, ktorá na základe senzorických vlastností (farba, zákal, priehľadnosť, zápach) pôsobí odpudivo
  • nevstupujte do zelenej vody s premnoženými riasami a sinicami a nedovoľte ani deťom či zvieratám hrať sa s vysušeným vodným kvetom, ktorý vzniká po poklese hladín v zátokách a na brehu vodných plôch
  • nevstupujte do vody, v ktorej je nahromadený odpad
  • nekúpte sa vo vodách, kde sa zhromažďuje vodné vtáctvo a v okolí ktorých ste našli uhynuté vtáky alebo iné zvieratá

Zásady kúpania sa na umelých kúpaliskách

  • pred každým vstupom do vody sa osprchujte a prejdite brodiskom
  • pred vstupom do bazéna si všimnite farbu vody, zákal či zápach, respektíve plávajúce nečistoty na hladine
  • nekúpte sa vo vode, ak páchne po moči alebo výrazne po chlóre, ak sú na stenách bazéna slizovité povlaky, alebo ak sú steny a dno bazéna poškodené
  • nevstupujte do bazéna, pokiaľ viete, že máte prenosné ochorenie
  • používajte WC a dodržiavajte zásady osobnej hygieny
  • rešpektujte výstražné označenia pri bazéne
  • neskáčte do vody tam, kde je to zakázané, môžete ublížiť nielen sebe, ale aj iným ľuďom
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
09. máj 2024 01:06