Shutterstock
StoryEditor

Pandémia priniesla i nárast porúch príjmu potravy. Odborníci varujú aj pred škodlivým cvičením

14.06.2022, 15:00
Autor:
redred

Škodlivé športovanie môže viesť k sebapoškodzovaniu. Človek športuje viac, ako je pre neho zdravé a aj pri závažných problémoch, ako je horúčka, vymknutý členok či bolesti kĺbov.

Od začiatku tohto storočia došlo k nárastu porúch príjmu potravy z 3,5 % na 7,8 %. Ukázala to nedávna analýza českých psychiatrov.

„Z porúch príjmu potravy má anorexia najvyššiu úmrtnosť zo všetkých psychiatrických diagnóz.

Tí, ktorí bojujú s anorexiou, majú päťkrát vyššiu pravdepodobnosť predčasnej smrti a 18-krát vyššiu pravdepodobnosť samovraždy,“ upozornila prof. MUDr. Hana Papežová, CSc., predsedníčka Sekcie pre poruchy príjmu potravy Psychiatrickej spoločnosti Českej lekárskej spoločnosti J. E. Purkyně na jej stránke.

Čísla rastú

Dodala, že obavy vzbudzujú aj čísla pre poruchy prejedania, približne 2,8 % žien a percento mužov bude niekedy v priebehu svojho života bojovať s poruchou prejedania.

„Počas pandémie Covid-19 sa ich počet významne zvýšil, podobne ako úzkostné stavy, sebapoškodzovanie, alebo závislostné správanie,“ upozornila.

Odborníci sa podľa nej v posledných rokoch čoraz viac zameriavajú na psychogénne prejedanie. Aj to je spojené s nárastom obezity.

„Podiel prejedajúcich sa z celkovej populácie obéznych môže byť 40 % i viac, záleží na tom, akú populáciu skúmate. Problémy s prejedaním môžu byť obmedzené na noc, spojené s poruchou spánku a nadväzovať na obdobie anorexie alebo bulímie,“ priblížila prof. Hana Papežová.

Škodlivé cvičenie

Zdôraznila, že medzi poruchy príjmu potravy sa radí aj excesívne cvičenie.

„Škodlivé športovanie je kompulsívne, môže viesť k sebapoškodzovaniu. Človek športuje viac, ako je pre neho zdravé, pretože musí, pretože sa inak nenaje, má pocit, že bez športu si jedlo nezaslúži, alebo strach, že nebude chudnúť alebo neudrží svoju podváhu,“ objasnila odborníčka.

Keď nešportuje dostatočne, má podľa nej pocity viny a úzkosť, pocity zlyhania a športuje aj pri závažných telesných problémoch, ako je horúčka, vymknutý členok či bolesti kĺbov.

„V posledných rokoch sa v našom Centre venujeme práve nebezpečenstvu kompulsívneho športovania pri poruchách príjmu potravy i tomu, ako problémy monitorovať a liečiť,“ opísala prof. Hana Papežová.

Program

Pokračovala, že dostupnosť odbornej starostlivosti, predstavuje celosvetový problém. Poruchy príjmu potravy zaznamenávajú kontinuálny nárast.

„Našťastie postupuje aj výskum tejto oblasti. Biologické výskumy dokazujú transgeneračný prenos problémov s príjmom potravy, výskumy mikrobiomu môžu spolu s výskumami orientovanými na genetiku a epigenetiku v budúcnosti pomôcť skoršej intervencii aj v rámci kvalitnejšej psychoedukácie a destigmatizácie,“ zhrnula profesorka.

V Česku sa teraz podľa nej sústredia na projekty cielené na dostupnosť odbornej starostlivosti, zavedenie psychoterapeutickej výučby pre nutričných odborníkov a zlepšenie online preventívnych programov.

„V rámci príslušných sekcií Psychiatrickej spoločnosti plánujeme tiež rozšíriť vzdelávanie vo viacrodinnej terapii, ktorá je účinná hlavne u mladších pacientov,“ uzavrela Hana Papežová.

Viac o tejto problematike nájdete na www.healthyandfree.cz.

 

01 - Modified: 2024-03-15 10:39:14 - Feat.: - Title: Svetový deň obezity: Obezita ohrozuje pečeň rovnako ako alkohol, dôležitá je prevencia 02 - Modified: 2024-01-26 09:40:54 - Feat.: - Title: Zmena životného štýlu nestačí 03 - Modified: 2023-12-12 13:47:58 - Feat.: - Title: Odborník na pediatrickú diabetológiu Repko: Obezita v detskom veku je novodobou pandémiou 04 - Modified: 2023-10-03 05:00:00 - Feat.: - Title: Holandskí výskumníci našli prepojenie medzi obezitou a úmrtiami na koronavírus 05 - Modified: 2023-09-28 05:00:00 - Feat.: - Title: Ľuďom s obezitou má pomôcť nová telefonická linka
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 22:31