OAIM UNLP Košice
StoryEditor

Rezort zdravotníctva pripravuje národnú stratégiu, ktorá má pomôcť stabilizácii personálu

13.06.2022, 14:40
Autor:
TASRTASR

Komora sestier a pôrodných asistentiek víta kroky ministerstva zdravotníctva k stabilizácii personálu.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) víta kroky Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR k stabilizácii zdravotníckeho personálu.

"Môže to byť veľmi dobrý plán, ktorý, ak sa aj zrealizuje, prinesie očakávané výsledky," skonštatovala prezidentka komory Iveta Lazorová.

Rezort podľa jej slov do plánovaných zmien zapracoval viacero návrhov komory. Víta tiež krátkodobý cieľ avizovanej Národnej stratégii riadenia a stabilizácie ľudských zdrojov v zdravotníctve zvýšiť mzdy sestier.

"Je potrebné urobiť kroky okamžite, strednodobo a dlhodobo na stabilizáciu personálu, hlavne sestier a pôrodných asistentiek," podotkla.

Komora už dávnejšie upozorňovala, že Slovensko kontinuálne zaznamenáva najvýraznejší pokles sestier v systéme spomedzi sledovaných krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

"Dávno sme sa dostali pod kritickú hranicu udržateľnosti bezpečnej a kvalitnej ošetrovateľskej starostlivosti našim pacientom," skonštatovala komora.

Porušovanie zákona

Lazorová upozorňuje, že podľa aktuálnych prepočtov chýba na Slovensku viac ako 16 000 sestier. Dodáva však, že uvedené čísla nepočítali s obdobím pandémie, keď zo sektora odišli ďalšie stovky sestier.  

Pri takom nedostatku podľa nej nie je možné poskytovať bezpečnú a kvalitnú starostlivosť o pacientov.

"Vedome sa u nás porušujú normy, ktoré určujú počet sestier na počet lôžok v nemocniciach, nemáme dostatok sestier v komunitnej starostlivosti, nemáme školské sestry, nedostatok sestier je v ambulanciách a zariadeniach sociálnych služieb," ozrejmila.

Príčin, pre ktoré Slovensko eviduje vysoký nedostatok sestier, je podľa ministerstva zdravotníctva niekoľko – ich veková štruktúra, zmena vzdelávacieho štandardu či migrácia pracovnej sily.  

Aktuálne pripravuje národnú stratégiu, ktorá má pomôcť stabilizácii ľudských zdrojov v zdravotníctve. Rezort hovorí napríklad o potrebe navýšenia miezd sestier, ale aj systémových opatreniach, ako študentské dotácie, príspevky ku mzde absolventov, mentorský príspevok či vstupnú náborovú jednorazovú dotáciu.

Nechce zmeniť len pracovné podmienky sestier, ale aj imidž povolania.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 11:27