Thirdman Pexels
StoryEditor

Banskobystrický kraj otvoril ďalšiu ambulanciu. Vo Veľkom Krtíši bude kardiologička

31.05.2022, 15:00
Autor:
redred

Jej vybavenie stálo 80 000 eur a očakáva sa veľký záujem pacientov.

Banskobystrický samosprávny kraj dnes slávnostne predstavil ďalšiu ambulanciu, v ktorej od 1. júna začne ordinovať kardiologička MUDr. Drahomíra Šaranková.

„Tá sa v regióne rozhodla ostať po tom, ako jej kraj podal pomocnú ruku a ponúkol možnosť pracovať v ambulancii, ktorú zriadi župa. Ide pritom už o tretiu takúto ambulanciu, ktorú zastrešuje kraj,“ informoval Marek Mačica z oddelenia komunikácie banskobystrického kraja.

Ako spresnil, ide o dlhoročnú primárku interného oddelenia vo veľkokrtíšskej nemocnici, ktorá sa roky starala o pacientov s ochorením srdca a obehovej sústavy.

„Po rozhodnutí odísť z nemocnice si plánovala založiť vlastnú ambulanciu. Hoci v okrese ambulancie tejto odbornosti chýbajú, doktorku a jej novú ambulanciu odmietli zdravotné poisťovne zazmluvniť. Preto zvažovala odchod do iných regiónov Slovenska alebo do zahraničia. Ak by sa tak stalo, okres Veľký Krtíš by zostal bez kardiológa,“ upozornil Marek Mačica.

Veľký záujem pacientov

To sa však, podľa neho zmenilo, keď sa doktorka ozvala kraju, ktorý jej ponúkol, že ju zamestná v ambulancii, ktorú župa zriadila prostredníctvom svojej Rozvojovej agentúry. Kraju sa tiež podarilo vybaviť zazmluvnenie tejto ambulancie všetkými zdravotnými poisťovňami.

„Táto ambulancia bude slúžiť nielen pre obyvateľov okresu Veľký Krtíš, ale aj priľahlých regiónov. Aj zo slov pani doktorky viem, že záujem zo strany pacientov bude veľký,“ uviedol predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter.

Ambulancia sa nachádza v priestoroch zdravotného strediska na ulici Pavla Országha Hviezdoslava a jej vybavenie stálo kraj približne 80 000 eur.

Kritický nedostatok špecialistov

Ján Lunter taktiež priblížil, že kraj dlhodobo upozorňuje na kritický nedostatok špecialistov v regiónoch. Existujú spádové oblasti, kde sú iba dvaja diabetológovia, obaja v dôchodkovom veku. Alebo regióny, kde nie je dostupná žiadna onkologická ambulancia.

Podpredseda Banskobystrického kraja Ondrej Lunter pripomenul, že aj pol roka po schválení reformy nemocníc nie je jasné, kto manažuje sieť ambulantných lekárov.

„Ako je možné, že poisťovne nezazmluvnia ambulanciu, ktorá v regióne chýba? Kto im to prikáže alebo kto ich potrestá, keď to neurobia? A kto teda bude manažovať doplnenie a revitalizáciu ambulantnej siete, a kedy sa s tým začne? Pýtame sa, no od ministerstva zdravotníctva nedostávame jasnú odpoveď,“ zdôraznil.

Začiatkom roka krajské zastupiteľstvo banskobystrického kraja schválilo tri milióny eur na vznik ambulancií, všeobecných, detských lekárov a ďalších špecialistov. „Tieto veci robíme nad rámec našich povinností. Robíme to za štát,“ uzavrel Ondrej Lunter.

 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 05:48