Acharaporn Kamornboonyarush Pexels
StoryEditor

Horúčavy zvyšujú hospitalizácie. V budúcnosti nás pripravia aj o spánok, varujú vedci

25.05.2022, 15:00
Autor:
redred

Vedci zistili, že za veľmi teplých nocí, keď teploty prekročia 30 stupňov Celzia, sa spánok skracuje v priemere o takmer štvrť hodiny.

Podľa najnovšej štúdie sa budú teploty na Zemi zvyšovať tak, že každého z nás pripravia na konci storočia v priemere o 50 až 58 hodín spánku ročne. Najhoršie dôsledky pocítia ľudia v krajinách s nižšími príjmami a tiež staršie osoby a ženy.

V štúdii vydanej v časopise One Earth vedci popísali, ako nás rastúce teploty oberajú o spánok. Informovala o tom Česká televízia ČT24 na svojej stránke.

Výsledky štúdie

„Naše výsledky naznačujú, že spánok, tento základný regeneračný proces, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou ľudského zdravia a produktivity, môžu vyššie teploty poškodzovať,“ citovala televízia autora štúdie Keltona Minora z Kodanskej univerzity.

Ako ďalej spresnila ČT24 na svojom webe, horúce dni zvyšujú počet úmrtí a hospitalizácií, ale tiež zhoršujú pracovnú výkonnosť.

Veda však zatiaľ neobjasnila, ako sa vplyvom zmien premieňa fungovanie biologických a ďalších mechanizmov. Nedávne údaje z USA naznačujú, že kvalita spánku sa v obdobiach horúceho počasia znižuje.

Ako však teplotné výkyvy ovplyvňujú zmeny spánku u ľudí žijúcich v rôznych klimatických podmienkach sveta, zostávalo nejasné.

„V štúdii prinášame prvý dôkaz, že vyššie ako priemerné teploty zhoršujú ľudský spánok. Ukázali sme, že k tomu dochádza predovšetkým tým, že sa oneskoruje doba, kedy ľudia zaspávajú, a súčasne sa skracuje doba, kedy sa počas horúceho počasia prebúdzajú,“ zdôraznil Kelton Minor.

Využili šikovné hodinky

Podľa ČT24, na vykonanie tohto výskumu použili vedci anonymizované údaje o spánku získané zo šikovných hodiniek alebo náramkov, ktoré umožňujú sledovať údaje o organizme práve v čase spánku.

Tieto dáta zahŕňali sedem miliónov záznamov od viac ako 47 000 dospelých osôb zo 68 krajín na všetkých kontinentoch, s výnimkou Antarktídy.

„Štúdia ukázala, že za veľmi teplých nocí, keď teploty prekročia 30 stupňov Celzia, sa spánok skracuje v priemere o takmer štvrť hodiny. S rastúcou teplotou sa tiež zvyšuje pravdepodobnosť, že odpočinok bude kratší ako sedem hodín,“ napísala Česká televízia na svojej stránke.

V novej štúdii vedci zistili, že pri bežnom životnom režime sa ľudia zrejme oveľa lepšie prispôsobujú chladnejším vonkajším teplotám ako teplejším podmienkam.

V budúcnosti chcú spolupracovať s globálnymi klimatológmi a expertmi na spánok, aby výsledky rozšírili na ďalšie skupiny ľudí. Veria, že by tak mohli lepšie pochopiť súvislosti, ktoré zatiaľ zostávajú skryté.

01 - Modified: 2023-08-23 07:00:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejší mesiac bol júl. Ako ovplyvňujú vysoké teploty zdravie? 02 - Modified: 2023-08-06 06:00:00 - Feat.: - Title: Nebezpečné huby sú čoraz rozšírenejšie. WHO tiež varuje pred ich schopnosťou odolávať liekom 03 - Modified: 2023-07-18 16:10:06 - Feat.: - Title: Aké teplo znesie náš organizmus? Vedci prišli s novými zisteniami 04 - Modified: 2023-07-16 15:00:00 - Feat.: - Title: V letných horúčavách vyberajte vhodné potraviny. Chladivé účinky majú šalátové listy alebo jogurty 05 - Modified: 2023-07-15 10:00:00 - Feat.: - Title: Ľudia s vysokým krvným tlakom by nemali skákať rozhorúčení do studenej vody
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 03:01