Nemocnica AGEL Košice-Šaca
StoryEditor

Vyše polovica Slovákov si myslí,že zdravotníctvo nie je prioritou štátu

22.05.2022, 14:00
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo zdravotníctva nesúhlasí so zisteniami, vyplývajúcimi z prieskumu.

Takmer každý druhý obyvateľ Slovenska si myslí, že zdravotníctvo nie je pre štát prioritou. Vyše polovica ľudí vníma ako hlavný problém nedostatočné financovanie sektora.

Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO, ktorý mapoval postoj Slovákov k zdravotníctvu a tiež ich osobnú starostlivosť o zdravie, najmä v oblasti prevencie. Prieskum sa realizoval od 5. do 11. apríla na vzorke 1000 respondentov.

Ministerstvo zdravotníctva SR s názorom nesúhlasí. Deklaruje, že zdravotníctvo je jednou z priorít vlády.  

Zistenia

„Viac ako 55 percent z nich uviedlo, že jedným z hlavných problémov je nedostatočné financovanie zdravotníctva ako takého a 36 percent ľudí vníma chýbajúcu modernú diagnostiku a liečbu. Takmer polovica Slovákov považuje úroveň nášho zdravotníctva za najhoršiu v rámci krajín V4," uviedol riaditeľ prieskumnej agentúry Václav Hřích.

Prieskum tiež zisťoval, ako respondenti vnímajú Slovensko z pohľadu úmrtnosti na nádorové ochorenia. V tejto súvislosti takmer 53 percent ľudí predpokladá, že Slovensko patrí medzi najhoršie krajiny v Európe.

„Existujú tu však výrazné rezervy v onkologickej prevencii občanov Slovenska - ako prioritu ju deklaruje 27 percent opýtaných, pričom v kategórii žien je to o niečo vyšší podiel, 33 percent," ozrejmil Hřích.

Duševné zdravie

Najmä v skupine mladých ľudí sa podľa prieskumu vo výraznej miere dostáva pri starostlivosti o zdravie do popredia téma duševného zdravia. V kategórii do 33 rokov ho uvádza ako svoju prioritu 51 percent Slovákov.

„V rámci celej vzorky opýtaných sa zamýšľa nad svojím duševným zdravím ako prioritou 36 percent respondentov, pričom aj v tejto kategórii existuje korelácia s úrovňou dosiahnutého vzdelania," doplnil riaditeľ agentúry.

Ministerstvo zdravotníctva reagovalo, že o tom, že zdravotníctvo je jednou z priorít vlády, svedčia aj kľúčové reformy, ktoré rezort pripravil a presadil. „Aktuálne sa nachádzame v období ich implementácie a ich pozitíva začnú pociťovať pacienti už v najbližšom období v podobe nových a zrekonštruovaných nemocníc, moderných prístrojov, nových ambulancií, v podobe moderného prístupu k chronicky chorým pacientom, v dostupnosti moderných a inovatívnych liekov," skonštatovali pre TASR z komunikačného odboru MZ SR.

Aj týmito krokmi sa podľa rezortu znižuje investičný, prístrojový a spoločenský dlh voči slovenskému zdravotníctvu, „ktorý vznikol za dve desaťročia nezáujmu."

Deň ženského zdravia

Aj v súvislosti s výsledkami prieskumu organizuje Asociácia na ochranu práv pacientov pilotný ročník verejného podujatia Deň ženského zdravia. Ten sa uskutoční 5. júna v bratislavskej Starej tržnici.

„Vytvárame priestor na spájanie síl a celospoločenskú diskusiu, ako spoločne zlepšiť situáciu v systéme zdravotníctva v našej krajine tak, aby boli dievčatá a ženy na Slovensku po všetkých stránkach zdravšie a vyrovnanejšie. Veríme, že postupným výsledkom tejto iniciatívy, ktorej tradíciu práve zakladáme a ktorú plánujeme do budúcnosti ďalej rozvíjať, budú konkrétne kroky v oblasti prevencie, vzdelávania, prístupu k moderným terapiám a manažmentu zdravotnej starostlivosti pre všetky ženy na Slovensku," uviedla prezidentka asociácie Mária Lévyová.

 

01 - Modified: 2024-04-18 07:45:26 - Feat.: - Title: Ako sanitári či praktické sestry môžu pracovať aj študenti, navrhuje vláda 02 - Modified: 2024-04-22 08:48:58 - Feat.: - Title: Vláda schválila vojenskú nemocnicu v Prešove. Obrana bude stavať aj škôlky, glosuje opozičný poslanec 03 - Modified: 2024-04-18 09:22:50 - Feat.: - Title: Koniec benefitov na zuby, financie majú ísť ambulanciám 04 - Modified: 2024-04-17 07:17:46 - Feat.: - Title: Vláda chystá oddlženie nemocníc a výstavbu novej v Prešove 05 - Modified: 2024-04-12 07:30:12 - Feat.: - Title: Študenti LF UK sa budú vzdelávať v elektronickom zdravotníctve
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 02:20