Pri obyčajnej chôdzi spálite veľké množstvo kalórii
StoryEditor

Všeobecní lekári oslavujú svoj svetový deň. Pacientov pozvali krokovať

20.05.2022, 07:00
Autor:
redred

Na to, aby sa pacienti dožili čo najviac rokov v dobrom zdraví, je potrebná každodenná dávka pohybu zodpovedajúca ich veku, hovorí prezident všeobecných praktických lekárov.

Pri príležitosti Medzinárodného dňa rodinných lekárov organizuje Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva v piatok 20. mája svoju štvrtú Krokovačku, avšak prvú s pacientmi.

„World family doctors day“, teda Svetový deň rodinných lekárov, vyhlásila Svetová organizácia rodinných lekárov WONCA v Cancúne (Mexiko).

Prvýkrát sa táto medzinárodná oslava konala 19. mája 2010 a za svoju krátku históriu sa stala dňom, ktorý zdôrazňuje význam a prínos rodinných i všeobecných praktických lekárov v systémoch zdravotnej starostlivosti po celom svete.

Informovala o tom Slovenská spoločnosť všeobecných praktických lekárov (SSVPL).

„A aj tento rok sa k celosvetovému sláveniu všeobecného lekárstva pripájajú slovenskí všeobecní praktickí lekári, ktorí pri tejto príležitosti si idú zakráčať za zdravím bok po boku so svojimi pacientmi,“ uviedla vo svojej správe.

Ako zdôraznil prezident Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva Peter Makara, všeobecní praktickí lekári boli a sú ‚prvými dôstojníkmi‘, ktorí sa starajú o pacienta v zdraví aj v chorobe.

„Pričom našou nezastupiteľnou úlohou je aj prevencia a edukácia pacientov. Iba zdraví ľudia budujú zdravú spoločnosť a verím, že našou odbornou a dôslednou primárnou úlohou doprajeme pacientom čo najviac rokov prežitých v zdraví,“ dodal.

Krokovačka aj s pacientmi

Podľa Petra Makaru sa myšlienka Krokovačky zrodila v roku 2019 na 24. európskej WONCA konferencii, keď Bratislava spolu so SSVPL hostila viac ako 2 300 lekárov z celého Slovenska. Event, ktorého sa zúčastnil aj náš olympijský víťaz Matej Tóth, zožal veľký úspech.

„Chôdzu vnímam ako najprirodzenejší, a teda aj najzdravší pohyb človeka. Je výborné, že jej holduje stále viac a viac ľudí,“ hodnotil podujatie zlatý olympionik.

Oslava Medzinárodného dňa rodinných lekárov kráčaním pre zdravie dostala v roku 2020 názov „KROKOVAČKA“, vlastné logo i ambíciu, aby si lekári s pacientmi odkráčali v Bratislave a v Košiciach svoje spoločné kilometre.

Ako spresnila Slovenská spoločnosť všeobecných praktických lekárov vo svojej správe, pandémia koronavírusu kráčanie odložila, avšak lekári sa peknej idey nevzdali.

Odkráčali si pre zdravie sami vo svojich regiónoch, dokonca podujatiu utvorili hymnu: „Keď pohybu sa ľakáš, a viac ťa láka obývačka, tak povedz na čo čakáš? Pre teba je tu krokovačka. A preto zmysly postráž a vypestuj si svoju vôľu, že je pevná, dokáž, aj dnes si zakráčame spolu.

Pamätaj, že v zdravom tele býva zdravý duch. Zakráčať si treba, do pľúc nahnať čerstvý vzduch. Zďaleka sa vyhýbaj nezdravým priestorom, pre zdravie si zakráčaj so svojím doktorom.“

Minulý rok Covid opäť spoločné kráčanie zrušil, no ani pretrvávajúca pandémia neodradila lekárov, aby si 19. mája vo svoj medzinárodný deň opäť odkráčali symbolických 2021 krokov.

V piatok 20. mája opustia všeobecní lekári ambulancie a spoločne so svojimi pacientmi sa pri príležitosti Medzinárodného dňa rodinných lekárov prejdú okolo jazera na Kuchajde v Bratislave. Mimobratislavskí tak môžu urobiť vo svojom meste.

Na ceste ku zdraviu

„Poďte si zakráčať so svojím lekárom!“ vyzývajú iniciátori Krokovačky zo Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva, ktorej cieľom a predmetom činnosti je okrem iného aj podporovať myšlienky a odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie.

„A ak sa ľudia chceli s lekármi porozprávať aj inak než pri prehliadke či vyšetrení, teraz majú možnosť. V piatok 20. mája sa od 13.00 do 15.00 lekári trikrát prejdú okolo jazera na bratislavskej Kuchajde,“ uviedla spoločnosť vo svojej správe.

Prezentácia účastníkov sa uskutoční pri amfiteátri (vchod od VIVO!). Súčasťou podujatia sú aj prezentačné stánky pre účastníkov, kde sa môžu edukovať o zdravom životnom štýle so všeobecnými lekármi i partnermi podujatia.

„Na to, aby sa naši pacienti dožili čo najviac rokov v dobrom zdraví, je potrebná každodenná dávka pohybu zodpovedajúca ich veku. Zdravý pohyb zvyšuje ich kondíciu a svalovú silu, zabraňuje vzniku nadváhy a obezity, a vďaka nemu dokážu predchádzať mnohým ochoreniam, s ktorými sa v našich ambulanciách často stretávame,“ zhrnul Peter Makara.

Najnovšie vedecké fakty podľa neho navyše hovoria, že pacienti s nadhmotnosťou a obezitou sú rizikovou a zraniteľnou skupinou aj pre ochorenie Covid-19.

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 16:41